Novi oblik obaveznog vojnog roka pod krinkom sigurnosne kulture

Large_vojska

Centar za mirovne studije poziva zastupnike Hrvatskog sabora da sutra ne glasaju za izmjene Zakona o obrani i Zakona o službi u oružanim snagama, jer bi to dovelo do opasnog presedana uvođenja novog oblika obaveznog vojnog roka pod imenom „vojno osposobljavanje“, bez obzira na to što vojni rok nije aktiviran.

Naime, ako se usvoje navedeni zakoni, MORH će unatoč odluci o zamrzavanju vojnog roka iz 2007. godine moći pozivati sve građane starije od 27 godina, koji nisu služili vojni rok, na tzv. vojno osposobljavanje pod krinkom „razvoja sigurnosne kulture građana“.

Također, CMS upozorava građane, kako bi se ovim izmjenama na mala vrata uveo dodatan element militarizacije društva kroz tzv. vojno osposobljavanje te razvoj sigurnosne kulture.

Takva odluka bila bi još jedan opasan korak prema daljnjoj militarizaciji hrvatskog društva koja je u zadnjih godinu dana poprimila zabrinjavajuće razmjere. Osim što analiza proračuna pokazuje da najviše kapitalnih ulaganja odlazi u obranu, umjesto u npr. obrazovanje i suzbijanje siromaštva, militarizacija društva vidljiva je i u položaju institucija sustava civilne zaštite, kao što su civilna zaštita, gorska služba spašavanja, hitna pomoć i vatrogasci, koje su podređene MORH-u. 

Dok ministar obrane RH Damir Krstičević u javnosti govori o sinergiji i boljoj koordinaciji svih aktera, u realnosti se događa podčinjavanje i marginalizacija civilnih institucija zaduženih za sigurnost građana u odnosu na vojsku. Tako se i u trenutnim kriznim situacijama borbe s poplavama uloga vojske neproporcionalno više naglašava nego uloga drugih civilnih institucija. 

Navedenim pristupom ne radi se na izgradnji sigurnosnog sustava koji je fokusiran na prevenciju, već sustava koji reagira prekasno, kada situacija izmakne kontroli, kao što je slučaj s poplavama, ili kao što je ovog ljeta bilo s požarima.

CMS poziva građane da se odupru ovom trendu militarizacije na način da u što većem broju ulože prigovor savjesti na služenje u oružanim snagama. Tako neće moći biti pozivani na bilo koji oblik vojnog treninga. Istovremeno, izražavamo i zabrinutost time što Povjerenstvo za civilnu službu pri Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku iznimno sporo rješava sve brojnije zahtjeve za prigovor savjesti, pa tako građani čekaju odluke duže od 30 dana. Također, još uvijek nije imenovano Povjerenstvo za žalbe vezane uz prigovor savjesti, što daje naslutiti da se pokušavaju opstruirati svi pokušaji institucionalnog protivljenja trendu militarizacije Hrvatske.

Foto: Labin.com


Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.