Građani imaju pravo uložiti prigovor savjesti prilikom poziva u vojnu pričuvu

Large_file0001566431353

Potaknuti većim brojem upita građana o ulaganju prava na prigovor savjesti u vezi nedavnih učestalijih poziva u vojnu pričuvu, Centar za mirovne studije (CMS) ovim putem obavještava građane da zbog svojih vjerskih ili moralnih nazora mogu odbiti sudjelovati u obavljanju vojničkih dužnosti u Oružanim snagama Republike Hrvatske, sukladno čl. 47. Ustava RH, kao i čl. 1 i čl. 6. Zakona o civilnoj službi.

Naime, pravo na prigovor savjesti ne odnosi se samo na redovno služenje vojnog roka, već i na obvezu služenja u pričuvnom sastavu. Ukoliko osoba nije uložila prigovor savjesti prilikom poziva na služenje vojnog roka, ona ima i dalje pravo da sada uloži prigovor savjesti. Takve osobe, sukladno zakonima RH, raspoređuju se u tzv. „civilnu pričuvu“, te su obveznici civilne zaštite i mogu sudjelovati u raznim oblicima civilne obveze, a u slučaju elementarnih nepogoda, ratnog stanja ili drugih oblika neposredne ugroženosti obavljaju poslove na koje ih rasporede nadležna tijela za civilnu zaštitu i obranu. 

Trenutno postoji institucionalna praznina u proceduri ulaganja prava na prigovor savjesti budući da je nakon donošenja saborske Odluke o nepozivanju novaka na obvezu služenja vojnog roka 2007. godine, prestalo sa radom Povjerenstvo za civilnu službu koje odobrava zahtjeve za civilnu službu.

CMS savjetuje građane koji žele uložiti prigovor savjesti da stupe u kontakt sa tijelom koje im je uputilo poziv za vojnu pričuvu, i u pisanoj izjavi, pozivajući se na gore navedene članke, ulože prigovor savjesti. Razloge nije potrebno dodatno objašnjavati, već je dovoljno samo istaknuti da se ulaže prigovor savjesti bilo zbog vjerskih, bilo zbog moralnih ili zbog oba razloga. 

Ovim putem CMS poziva i  ministricu socijalne politike i mladih Milanku Opačić, da žurno, sukladno Zakonu o civilnoj službi, imenuje Povjerenstvo za civilnu službu koje će razmatrati zahtjeve za prigovor savjesti. Na buduću novu Vladu apeliramo da izmjeni zakonodavstvo na način da se prigovor savjesti ulaže bez ikakvih procjena povjerenstava, budući da se ovdje radi o duboko intimnim odlukama čovjeka koje ne može „preispitivati“ nikakvo povjerenstvo.

Također, CMS poziva i građane da prijave eventualne nepravilnosti ili probleme s ostvarivanjem svoga prava na prigovor savjesti. 

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.