Donošenje zakona koji omogućavaju dolazak vojske na granice: MUP i MORH prekršili zakon i zanemarili glas javnosti!

Large_slika_1

Povjerenica za informiranje potvrdila je jučer da su u donošenju izmjena Zakona o nadzoru državne granice i Zakona o obrani, Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) i Ministarstvo obrane (MORH) prekršili Zakon o pravu na pristup informacijama jer nisu proveli savjetovanje sa zainteresiranom javnošću. 

Iako su postupci donošenja spomenutih zakona bili u hitnoj proceduri, javne rasprave trebale su biti provedene upravo zbog davanja mogućnosti javnosti da se uključi i potencijalno utječe na sadržaj ovih propisa kojima je Vlada RH omogućila vojsci da naoružana pristupa izbjeglicama koje bježe upravo od oružja i nasilja.

Dodatno, ovim odlukama potvrđuje se i nužnost konzultiranja javnosti i za buduće propise koji se donose u hitnoj proceduri, kao važan alat za dobivanje povjerenja javnosti u institucije. Odluke Povjerenice za informiranje (dostupne na kraju ovog članka) potvrde su da su MUP, MORH, kao i Vlada, izbjegli javne rasprave kako bi što lakše progurali navedene zakone, koji nisu u skladu s ustavnim odredbama. 

Centar za mirovne studije (CMS) naglašava kako su ove odluke dodatni argument Ustavnom sudu da što žurnije odluči da izmjene Zakona o nadzoru državne granice i Zakona o obrani nisu u suglasnosti s Ustavom RH. Sporne zakone se mora ukinuti jer predstavljaju vjetar u leđa militarizaciji društva!Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.