Tribina "Društvena odgovornost navijača"

Large_fare_text1

Navijačka skupina Bijeli anđeli i Centar za mirovne studije u sklopu FARE tjedna borbe protiv rasizma u nogometu, pozivaju Vas na tribinu: "Društvena odgovornost navijača" koja će se održati u petak 22. listopada 2010. godine u 18 sati u Kući ljudskih prava, Selska cesta 112c u Zagrebu.

Na tribini govore:
-    Marko Ciprijanović, predsjednik Bijelih anđela -Udruge navijača nogometnog kluba Zagreb
-    Daniela Wurbs, glavna koordinatorica europske koordinacije nogometnih navijača
-    Michal Riecansky, federacija nogometnih navijača
-    Mario Šimunković, predsjedni Udruge mladih antifašista grada Zagreba
-    Gordan Bosanac, Centar za mirovne studije, moderator


Zadnjih nekoliko godina svjedočili smo brojnim ekscesima i govoru mržnje na nogometnim stadionima. Organizirane skupine nogometnih navijača imaju značajan utjecaja na kreiranje javnog mišljenja. Iako je posjećenost nogometnih stadiona u Hrvatskoj na vrlo niskim razinama, domaća liga je loše kvalitete i neatraktivna, domaći nogomet slabo posjećen (prvenstveno mladih), navijačke skupine dobivaju tome neproporcionalno velik medijski prostor. Osim toga, veće navijačke skupine modeliraju ponašanje velikog broja mladih ljudi koji se identificiraju s njima iako ne sudjeluju aktivno u navijačkom pokretu.

Uz primarnu poruku koja se šalje s tribina, potpore svom nogometnom klubu, šalje se i velik broj manifestnih i latentnih poruka koji nemaju izravno veze s nogometom. Uz rasizam, mržnju i netrpeljivost prema drugim društvenim skupinama i onim drugačijima (drugim nacionalnostima, vjerama, regijama, gradovima, itd.), nasilne poruke (i takva ponašanja) šalju se i političke poruke (potpore političkim strankama, reagiranje na dnevnopolitičke događaje, iskazivanje svjetonazora, itd.).

Tribina pokušava potaknuti i ponuditi odgovore na pitanja: Kakve se sve poruke šalju s tribina u Hrvatskoj? Kakva je situacija u Europi? Na kome sve leži odgovornost za poruke sa tribina? Kako raditi na prevenciji nasilničkog ponašanja na tribinama? Na koji način djelovati protiv učinaka koje negativne poruke imaju među mladim ljudima?


Centar za mirovne studije                        Bijeli Anđeli
Gordan Bosanac                            Marko Ciprijanović   

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.