Mreža "People vs. Big Tech": izuzeća za moderiranje štetnog sadržaja za društvene mreže ne smije biti!

Large_1500x500

Centar za mirovne studije dio je mreže organizacija civilnog društva People vs. Big Tech koja je 23. siječnja 2023. godine u proceduru javnog savjetovanja uputila prilog za novi EU Zakon o medijskim slobodama.

People vs. Big Tech se snažno protivi članku 17 EU Zakon o medijskim slobodama (EUMFA – EU Media Freedoms Act) kao i bilo kojem obliku izuzeća medija od moderiranja sadržaja društvenih mreže iz sljedećih razloga:

Članak 17 EUMFA daje slobodu širokoj paleti tzv. medijskih formata da budu izuzeti od moderiranja sadržaja velikih internetskih platformi tj. društvenih mreža. To ozbiljno podriva dosadašnje napore u borbi protiv dezinformacija na internetu, a koje uzrokuju štetu u stvarnom / offline svijetu.

Trošak i vrijeme potrebni za provedbu mehanizma notifikacija prije adresiranja sadržaja vjerojatno će navesti velike internetske platforme tj. društvene mreže da odluče ne moderirati sadržaj na dijelu medija (tzv. samoproglašenim medijima), stvarajući tako de facto izuzeće od moderiranja sadržaja. Takva praksa pogoduje samoproglašenim medijima koji šire dezinformacije i drugi štetni sadržaj.

Zakon o digitalnim uslugama (DSA - Digital Services Act) već nudi zaštitu od proizvoljnog i nepravednog uklanjanja sadržaja i obustave usluga. Članak 17 EUMFA stoga nastoji riješiti pitanja koja su već obrađena u DSA i tako stvara pravnu nesigurnost.

Europski parlament i Vijeće EU već su odbacili slična izuzeća za medije u DSA. Civilno društvo traži da ova izuzeća ne pokušavamo vratiti pod EUMFA već da bude usuglašen s DSA.

Zato organizacije potpisnice otvorenog pisma preporučuju da zakonodavci u potpunosti uklone članak 17 iz predloženog EUMFA jer postoji opasnost od potkopavanja DSA.

Otvoreno pismo i prijedlog za intervenciju u EUMFA nalazi se na poveznici.

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.