Izvještaj Pučkog pravobranitelja o pojavama diskriminacije za 2009. godinu

Large_picture_4

Pučki pravobranitelj je u rujnu 2010. godine podnio Saboru Izvještaj o pojavama diskriminacije za 2009. godinu.
Izvještaj je dostupan javnosti na web stranicama Pučkog pravobranitelja kao i u prilogu.

Donošenjem Zakona o suzbijanju diskriminacije ("Narodne novine", broj 85/08 - na snazi od 1. siječnja 2009.) Republika Hrvatska je u navedenom području uskladila svoje zakonodavstvo s pravnom stečevinom Europske unije.

Pučki pravobranitelj je ovim Zakonom određen kao središnje tijelo nadležno za suzbijanje diskriminacije u Republici Hrvatskoj. U njegovoj je ovlasti, izmedu ostaloga, i izvješćivanje Hrvatskog sabora o pojavama diskriminacije. Osim prikaza pojava diskriminacije, Izvješće daje i prikaz rada i aktivnosti pučkog pravobranitelja i posebnih pravobraniteljica u navedenom području za prethodnu godinu.

Aktivnosti pučkog pravobranitelja u proteklom razdoblju dijelimo u dvije osnovne skupine:
• reaktivno djelovanje po pojedinačnim pritužbama građana i praćenje diskriminacijskih pojava i trendova u društvu kroz druge izvore saznanja te
• proaktivno djelovanje koje je bilo usmjereno na podizanje javne svijesti o zabrani diskriminacije, na promociju pučkog pravobranitelja kao središnjeg tijela nadležnog za suzbijanje diskriminacije i podizanje standarda zaštite od diskriminacije.

Sastavni su dio Izvješća i očitovanja posebnih pravobraniteljica koja se odnose na njihova postupanja sukladno odredbama Zakona o suzbijanju diskriminacije. Uvažavajući samostalnost navedenih institucija te njihov zakonom propisan djelokrug rada, sadržaj i oblik očitovanja posebnih pravobraniteljica uglavnom su uklopljeni u obliku u kakvom su nam i dostavljeni.

Izvještaj se nalazi u prilogu u .pdf formatu (782 KB).

Za kontakt s Pučkim pravobraniteljem posjetite stranice: www.ombudsman.hr

Kako bi vidjeli televizijski spot Ureda pučkog pravobranitelja o diskriminaciji, slijedite link: http://www.youtube.com/watch?v=0dfS6d_8R6Y&feature=recentu.

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.