Održana 29. Škola ljudskih prava za srednjoškolce i srednjoškolke

Large_img_8839

Od 13. do 19. travnja 2014. u Gradu mladih u Zagrebu održana je 29. Škola ljudskih prava za srednjoškolce i srednjoškolke. Na Školi je sudjelovalo 18 učenika i učenica iz devet partnerskih škola Z Slavonije, Like i Grada Zagreba.Tijekom sedam dana Škole bile su obrađene sljedeće teme: Nenasilna komunikacija; Timski rad i suradnja; Razvoj ljudskih prava kroz povijest; Identiteti i različitosti; Predrasude i diskriminacija; Ženska ljudska prava; Institucionalni mehanizmi zaštite ljudskih prava; Uzroci nasilja; Civilno društvo i aktivizam mladih; Cyberbullying, te Mladi u zajednici.

Osnovni cilj Škola ljudskih prava za srednjoškolce je promicanje ljudskih prava i uključivanje prakse zaštite ljudskih prava u svakodnevni život mladih osoba. Škole se  konceptualno sastoje od tematskih predavanja i interaktivnih radionica koje su usmjerene na promicanje i zaštitu ljudskih prava i podizanje svijesti mladih o ovoj temi, prenošenje vještina nenasilne komunikacije i rješavanja sukoba te poticanje međukulturalne tolerancije i aktivno uključivanje mladih u civilno društvo kao i odgovorno sudjelovanje na svim razinama društva. Naglasak se stavlja na interaktivni princip rada i usklađenost s interesima i potrebama polaznika/ica.  


Tijekom sedam dana Škole bile su obrađene sljedeće teme: Nenasilna komunikacija; Timski rad i suradnja; Ljudska prava kroz povijest; Identiteti i različitosti; Predrasude i diskriminacija; Ženska ljudska prava; Institucionalni mehanizmi zaštite ljudskih prava; Uzroci nasilja; Civilno društvo i aktivizam mladih; Cyberbullying te Mladi u zajednici.


Program su vodile Lovorka Bačić, Cvijeta Senta, Julija Kranjec i Lana Jurman iz CMS-a, te gostujuće predavačice Margareta Gašljević iz OŠ dr. Franje Tuđmana Korenica, Martina Smolčić iz OŠ Grigora Viteza Zagreb, Sanja Cesar iz udruge CESI, Lana Penezić iz Savjetovališta 'Luka Ritz', te predavač Karlo Kralj iz MMH.

 

Trening je dio projekta "Nasilje ostavlja tragove - zvoni za nenasilje!" koji se provodi sredstvima Europske unije, Ureda za udruge Vlade RH, te Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Partneri na projektu su udruge: Delfin iz Pakraca, Pokretač iz Korenice, Savjetovalište Luka Ritz iz Zagreba, Miramida centar iz Grožnjana, a suradnici Osnovna škola „Milan Brozović" iz Kastva i Istraživačko-obrazovni centar za ljudska prava i demokratsko građanstvo pri FFZG.

Projekt predviđa održavanje još jedne Škole u ovoj godini, koja će se održati početkom ljetnih praznika 2014.

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.