30. Škola ljudskih prava za srednjoškolce i srednjoškolke

Large_otocac07__640x427_

Od 26. lipnja do 2. srpnja 2014. u Otočcu je održana 30. Škola ljudskih prava za srednjoškolce/ke. 19 mladih iz srednjih škola Zagreba, Požege, Pakraca i Otočca sudjelovalo je na sedmodnevnom edukacijskom programu u sklopu kojeg su se obradile teme: Nenasilna komunikacija; Timski rad i suradnja; Razvoj ljudskih prava kroz povijest; Identiteti i različitosti; Predrasude i diskriminacija; Ženska ljudska prava; Cyberbullying; Uzroci nasilja; Civilno društvo i aktivizam mladih, te Mladi u zajednici.

Osnovni cilj Škola ljudskih prava za srednjoškolce je promicanje ljudskih prava i uključivanje prakse zaštite ljudskih prava u svakodnevni život mladih osoba. Škole se  konceptualno sastoje od tematskih predavanja i interaktivnih radionica koje su usmjerene na promicanje i zaštitu ljudskih prava i podizanje svijesti mladih o ovoj temi, prenošenje vještina nenasilne komunikacije i rješavanja sukoba te poticanje međukulturalne tolerancije i aktivno uključivanje mladih u civilno društvo kao i odgovorno sudjelovanje na svim razinama društva. Naglasak se stavlja na interaktivni princip rada i usklađenost s interesima i potrebama polaznika/ica.  


Tijekom sedam dana Škole bile su obrađene sljedeće teme: Nenasilna komunikacija; Timski rad i suradnja; Ljudska prava kroz povijest; Identiteti i različitosti; Predrasude i diskriminacija; Ženska ljudska prava; Uzroci nasilja; Civilno društvo i aktivizam mladih; Cyberbullying te Mladi u zajednici.


Program su vodile Lana Penezić iz Savjetovališta Luka Ritz i Lana Jurman iz CMS-a, te gostujuće predavačice Lovorka Bačić, Cvijeta Senta i Julija Kranjec iz CMS-a, Margareta Gašljević iz OŠ dr. Franje Tuđmana Korenica i Milana Romić iz Kuće ljudskih prava.

 

Trening je dio projekta "Nasilje ostavlja tragove - zvoni za nenasilje!" koji se provodi sredstvima Europske unije, Ureda za udruge Vlade RH, te Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Partneri na projektu su udruge: Delfin iz Pakraca, Pokretač iz Korenice, Savjetovalište Luka Ritz iz Zagreba, Miramida centar iz Grožnjana, a suradnici Osnovna škola „Milan Brozović" iz Kastva i Istraživačko-obrazovni centar za ljudska prava i demokratsko građanstvo pri FFZG.

 

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.