Zvoni za MIR

Book_zvoni_za_mir

Zvoni za MIR

Urednica: Lovorka Bačić

Centar za mirovne studije, Zagreb, 2009.

Centar za mirovne studije zalaže se za uvođenje mirovnog obrazovanja u formalni obrazovni sustav. Ovom publikacijom želimo predstaviti temeljna polazišta te razjasniti načela i vrijednosti na kojima se obrazovanje za mir temelji, kao i sadržaje te metode koje smatramo neodvojivim dijelom mirovnog obrazovanja koje zagovaramo. Također, ovdje izlažemo što edukacija za mir predstavlja (u europskom,
ali posebice domaćem kontekstu), u čemu je njena važnost i vrijednost te, posredno, objašnjavamo svoje motive i uvjerenje o potrebi uvođenja ove komponente u formalnom obrazovnom sustavu u Republici Hrvatskoj. U publikaciji se nalazi analiza šireg društvenog konteksta u odnosu na pojam mira odnosno izgradnje mira u društvu i mirovnog obrazovanja te analiza postojećih obrazovnih sadržaja i programa koji imaju elemente obrazovanja za mir, a provode se unutar formalnog obrazovnog sustava. U ovom dijelu razmatraju se promjene u odgojno-obrazovnom sustavu te odnos između ciljeva i prakse provođenja ovih programa, kao i poteškoće i prepreke u njihovoj svrsishodnijoj provedbi. U nastavku se izlažu neki nalazi istraživanja koje je proveo Centar za ljudska prava, a koje smatramo relevantnim pokazateljima problematike neusklađenosti ciljeva i prakse u provođenju Nacionalnog programa obrazovanja za ljudska prava te su važni za obrazlaganje potrebe uvođenja mirovnog obrazovanja u sustav formalnog obrazovanja.
Uz navedeno predstavljamo nekoliko primjera dobre prakse sličnih odnosno komplementarnih programa koji se provode u europskim državama, a koji kroz obrazovanje za aktivne građane podučavaju o nekim sadržajima i vrijednostima sadržanima u mirovnom obrazovanju.

U dodatku ovoj publikaciji predstavljamo analizu relevantnih dokumenata i obrazovnih politika koje se tiču izgradnje mira i njihove provedbe, kao i preporuke za unapređenje obrazovnih politika koje su proizašle iz analize i istraživanja „Mladi i izgradnja mira“. Na kraju ove publikacije nalaze se preporuke za integraciju mirovnih sadržaja u formalni obrazovni sustav koje su osmišljene i razrađene kroz širi konzultacijski proces s predstavnicima/ama mirovnih organizacijama mladih s područja Balkana, euromediteranske regije i država Europske unije te s nekim stručnjacima/kinjama iz Hrvatske.

Ova publikacija izrađena je uz pomoć Europske unije. Sadržaj ove publikacije isključiva je odgovornost Centra za mirovne studije i ni na koji se način ne može smatrati da odražava gledišta Europske unije.

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.