Kamp, koridor, granica: studije izbjeglištva u suvremenom hrvatskom kontekstu

Book_kamp__koridor__granica-page-001

Kamp, koridor, granica: studije izbjeglištva u suvremenom hrvatskom kontekstu

Autorice i urednice: Emina Bužinkić i Marijana Hameršak

Nakladnici: Institut za etnologiju i folkloristiku, Centar za mirovne studije i Fakultet političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu - Centar za istraživanje etničnosti, državljanstva i migracija, Zagreb, 2017.

 

Tekstovi okupljeni u ovom zborniku proizašli su iz konferencije Kamp, kolodvor, granica: mikrostudije izbjeglištva u suvremenom hrvatskom kontekstu održane 14. i 15. lipnja 2016. godine u Zagrebu u organizaciji Centra za mirovne studije, Centra za istraživanje etničnosti, državljanstva i migracija pri Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, Inicijative Dobrodošli! te Instituta za etnologiju i folkloristiku. Tom se konferencijom želio otvoriti prostor za predstavljanje i povezivanje disciplinarno i tematski raznorodnih empirijskih istraživanja različitih aspekata masovnih transkontinentalnih migracija Balkanom prema Europi koje je, u koordinaciji političkih odluka, dogovora, strateških, fizičkih i tehnoloških intervencija, zaustavljeno nekoliko mjeseci ranije. Tijekom konferencije predstavljeno je dvanaest mikrostudija izbjeglištva u različitim istraživačkim fazama i jedan umjetnički projekt te održan panel sa četiri izlaganja na temu komparativnih politika integracije. Prošireni sažeci izlaganja na panelu distribuirani su putem volonterske platforme Inicijative Dobrodošli!, a tekstove nastale na temelju dijela izlaganja predstavljenih prvog dana konferencije donosimo u ovom zborniku. Neki od uvrštenih tekstova su u međuvremenu objavljeni u autorskim knjigama ili znanstvenim časopisima, a u zborniku se, u istom ili izmijenjenom obliku, združuju s do sada neobjavljenim tekstovima. Oni su naš zajednički pokušaj da iz različitih perspektiva kritički opišemo načine na koji su se globalne migracijske politike i prakse prilagođavale, utvrđivale i urušavale u konkretnom vremenu i prostoru, odnosno na hrvatskoj dionici balkanskog koridora.

Recenzije:

Pitanje izbjegličke krize jedno je od ključnih političkih pitanja u RH u zadnje dvije godine, a ovaj zbornik predstavlja jedan od pionirskih radova koji nude znanstveno utemeljen, a opet široj javnosti blizak pristup navedenoj temi. Vjerujem da će ovaj zbornik postati neizostavna literatura svima zainteresiranima za događaje od rujna 2015. do travnja 2016. godine, kao i za istraživače koji postupno, ali sigurno grade i šire akademsku disciplinu studija prisilnih migracija u Hrvatskoj.

Viktor Koska, Centar za istraživanje etničnosti, državljanstva i migracija, Fakultet političkih znanosti

Zbornik Kamp, koridor, granica važan je analitički dokument koji pruža uvid u artikulacije globalnog fenomena (tzv. izbjegličke krize) na mikrorazini u određenom vremenskom trenutku: u Hrvatskoj kao najnovijoj državi članici EU i u razdoblju u kojem su tzv. zapadnobalkanskom rutom upravljale države, a ne krijumčari ljudi. Središnja tema ove knjige jedna je od najrelevantnijih tema suvremenih istraživanja migracija i izbjeglištva ne samo u nacionalnoj (hrvatskoj) akademskoj sredini nego i u međunarodnoj znanstvenoj areni. 

dr. sc. Julija Sardelić, Sveučilište u Liverpoolu

Ovaj zbornik predstavlja izuzetan doprinos ne samo proučavanju hrvatske deonice migracijskog koridora u 2015. – 2016. godini, već i balkanske rute uopšte, ali i evropskih migracijskih politika i njihovih posledica. Pored ovoga, radovi okupljeni u ovom zborniku, koji se zasnivaju na empirijskim istraživanjima, uspešno obrađuju ključne teorijske probleme, ali imaju i praktični potencijal budući da problematizuju načine na koje se kreira, transformiše i regularizuje migracijska praksa i koncepti s njom u vezi.

dr. sc. Marta Stojić Mitrović, Etnografski institut SANU

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.