Izvještaj o detenciji i pritvaranju stranaca u Republici Hrvatskoj: Svrha i uvjeti detencije stranaca tijekom 2016. godine u Prihvatnom centru za strance

Book_kriminalizacija_i_detencija_izbjeglica_preseljenih_iz_kampa_u_slavonskom_brodu__2_

Administrativna detencija stranaca je mehanizam ograničavanja slobode kretanja osobe (najčešće izbjeglica, osoba koje traže međunarodnu zaštitu i drugih stranaca) u zatvoreni detencijski centar, o kojoj odlučuje nadležno tijelo, u skladu sa zakonima koji se odnose na migracije i međunarodnu zaštitu. Vlade koriste mehanizam administrativne detencije kako bi strancu utvrdili identitet, facilitirali daljnju migraciju ili neku vrstu zaštite ili izvršili udaljenje stranca iz države u kojoj se on zatekao. Hrvatsko zakonodavstvo definira ograničavanje slobode kretanja „radi osiguranja njegove nazočnosti u postupku donošenja rješenja o protjerivanju, ako stranac predstavlja opasnost za nacionalnu sigurnost ili je osuđen zbog kaznenog djela koje se progoni po službenoj dužnosti“ .

Ograničavanje slobode kretanja se primjenjuje tako da se osobe smještavaju u detencijsko-deportacijski centar pod nazivom Prihvatni centar za strance Ježevo. Boravak u detenciji je u velikoj mjeri izjednačen boravku u zatvoru – osobe imaju ograničenu slobodu kretanja, spavaju u grupnim prostorijama, imaju pristup zajedničkim prostorijama te se moraju pridržavati Kućnom redu Centra. To uključuje i ograničeno vrijeme za boravak na svježem zraku, što po kućnom redu znači svega nekoliko sati dnevno. 

Izvještaj o detenciji i pritvaranju stranaca u Republici Hrvatskoj: Svrha i uvjeti detencije stranaca tijekom 2016. godine u Prihvatnom centru za strance temeljen je na analizi tima Centra za mirovne studije (CMS) koji posljednjih 14 godina prati iregularne migracije u Hrvatskoj, pa tako i rad Prihvatnog centra za strance (nadalje PCSJ) te periodično tijekom godine posjećuje strance koji su smješteni u PCSJ. Prilikom svake posjete, razgovaramo sa zaposlenicima PCSJ te strancima koji su s nama stupili u kontakt; a posebnu pozornost obraćamo na sljedeće aspekte: uvjeti smještaja, prehrana, zdravstvena skrb, socijalna skrb, boravak na zraku, pravna pomoć, pravo na posjete te ostale pritužbe koje stranci sami iskazuju tijekom razgovora. Osim CMS-a, organizacije koje posjećuju PCSJ su Isusovačka služba za izbjeglice , Hrvatski pravni centar  i Međunarodna organizacija za migracije  s kojima smo razgovarali te smo njihova saznanja i preporuke također uklopile u ovaj izvještaj. 

Temeljno vrijednosno polazište CMS-a u ovom području jest da nitko ne zaslužuje biti u detenciji s ograničenom slobodom kretanja zato što ne posjeduje identifikacijske dokumente. 

 

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.