Dva tjedna šutnje odgovornih: Vlada hitno mora preuzeti odgovornost za smrti na našim granicama!

Large_photo1675157881

Prije točno dva tjedna, 17. siječnja, Europski sud za ljudska prava u slučaju Daraibou protiv Hrvatske potvrdio je kako je Hrvatska prekršila pravo na život mladića koji su se nalazili u prostorijama granične policije, odnosno pod kontrolom hrvatskih vlasti.

Trojica mladića poginula su nakon izbijanja požara dok su bili u policijskom pritvoru, a preživjeli, Abdeljalil Daraibou zadobio je teške povrede te jedva izvukao živu glavu iz Postaje granične policije Bajakovo. Sud je također potvrdio i proceduralnu povredu prava na život. Time je presudom po drugi put potvrdio ono na što CMS godinama upozorava: istrage u kaznena djela počinjena prema izbjeglicama i drugim migrantima su neučinkovite, što još jednom pokazuje sustavnost kršenja ljudskih prava izbjeglica i drugih migranata.


Premijer Andrej Plenković i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na ovu, izrazito važnu, presudu protiv Hrvatske već se dva tjedna nisu oglasili ni očitovali, premda se radi o iznimno teškom kršenju jednog od najosnovnijih ljudskih prava: prava na život i to u punom opsegu. Radi se o životima za koje je potvrđeno da ne bi bili izgubljeni da su hrvatske vlasti postupale u skladu sa zakonom i da su poštivale ljudska prava. Radi se o ljudima koji bi danas bili živi i o Abdeljalilu koji bi danas bio zdrav mlad čovjek da su hrvatske vlasti zaštitile njihove živote i sigurnost.


“Vlada još uvijek, ni nakon dvije presude Europskog suda za ljudska prava, tisuća svjedočanstva, dokumentacije, izvještaja, snimki i fotografija ne priznaje da postoji sustavan problem, kada je to već jasno i vrapcima na grani. To je priznanje prvi korak k preuzimanju odgovornosti, a preuzimanje odgovornosti je prvi korak k sustavnom rješavanju sustavnih problema. Kada će Vlada preuzeti odgovornost za smrti i utvrđena kršenja prava izbjeglica i drugih migranata?”, istaknula je na današnjoj konferenciji za medije Antonia Pindulić, pravnica Centra za mirovne studije, organizacije uz čiju je podršku pokrenut slučaj pred Europskim sudom za ljudska prava.

Centar za mirovne studije, kao i druge organizacije i institucije te mediji, godinama upozorava da policija koristi neformalne prostore za detenciju, odnosno pritvor, izbjeglica i drugih migranata.
“Za zaštitu života osoba odgovorna je država koja ih je smjestila u prostorije bez uporabne dozvole, evakuacijskog plana te bez poštivanja mjera o zaštiti od požara”, pojasnila je Lidija Horvat, Abdeljalilova odvjetnica što stoji u presudi suda. Također, presudom je utvrđeno da su hrvatske vlasti propustile provesti odredbe domaćeg prava koje jamče poštovanje prava na život, a posebice nisu uspjeli osigurati prevenciju sličnih opasnih situacija u budućnosti.

“Sud je i ukazao na sustavni propust Republike Hrvatske u ovom slučaju te postavio i viši standard. Naime, sukladno zaključku Suda, čak i kada državne vlasti nisu znale niti mogle posumnjati u specifičan slijed događaja, obveza zaštite zdravlja i dobrobiti pojedinca koji se nalazi pod detencijom države, jasno upućuje na obvezu države da zaštiti živote uhićenih i pritvorenih osoba”, istaknula je važnost ove presude odvjetnica Lidija Horvat.

Presuda nažalost ne može vratiti izgubljene živote ni zdravlje, no može dovesti do promjena u sustavu koje će osigurati da se ovo zaista ne dogodi više nikome i nikada. Kada će i hoće li do tih promjena doći ovisi o tome kad će se Vlada Republike Hrvatske preuzeti odgovornost i prestati okretati glavu od presuda o teškim kršenjima ljudskih prava.


Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.