CMS kao umješač na Europskom sudu za ljudska prava

Large_large_europski-sud-za-ljudska-prava-odbija-97-3-posto-tuzbi-gradana-hrvatske_ca_large

Mnogi kažu kako je pravda spora, ali dostižna. Ponekad je potrebno iscrpiti sve pravne lijekove kako bismo pokušali dostići pravdu. CMS zato kao umješač sudjeluje u slučajevima pred Europskim sudom za ljudska prava. 

1. M.H. v. Croatia

10. kolovoza 2020. Centar za mirovne studije podnio je pisani podneskak u svojstvu umješača u u slučaju M.H. i drugi (br. 2) protiv Hrvatske. Ovaj se slučaj odnosi na kolektivno protjerivanje izbjegličke obitelji i onemogućavanje pristupa sustavu azila činima hrvatske policije, čija je izravna posljedica bila smrt 6-godišnje djevojčice Madine. CMS je u svojem podnesku ukazao na relevantne podatke i dokaze o postojanju sustavne prakse nasilnih ilegalnih protjerivanja s područja Hrvatske, posebno ističući tu ilegalnu praksu prema djeci i obiteljima. Nadalje, podnesak upozorava na nedostatak učinkovitih istraga u slučajevima ilegalnih protjerivanja, kao i namjerna ograničenja pristupu pravnoj pomoći - što oboje otežava žrtvama pristup pravdi.

2. S.B. v. Croatia

8. prosinca 2020. Centar za mirovne studije podnio je pisani podneskak u svojstvu umješača u u slučaju S.B. protiv Hrvatske, A.A. protiv Hrvatske i A.B. protiv Hrvatske postupku pred Europskim suda za ljudska prava. Ovi se slučajevi odnose na kolektivno protjerivanje trojice izbjeglica iz Sirije, iz teritorija Republike Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu. CMS je svojim podneskom Sudu ukazao na relevantne podatke i dokaze o postojanju sustavne prakse nasilnih ilegalnih protjerivanja s područja RH u posljednje četiri godine i nepostojanja pristupa suspenzivnim pravnim lijekovima u vezi s tim kršenjima. Analizirana praksa pokazuje kontinuirano kršenje članaka 3. i 13., kao i članka 4. Protokola 4. Europske konvencije o ljudskim pravima.

 Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.