CMS kao umješač na Europskom sudu za ljudska prava

Large_large_europski-sud-za-ljudska-prava-odbija-97-3-posto-tuzbi-gradana-hrvatske_ca_large

Mnogi kažu kako je pravda spora, ali dostižna. Ponekad je potrebno iscrpiti sve pravne lijekove kako bismo pokušali dostići pravdu. CMS zato kao umješač sudjeluje u slučajevima pred Europskim sudom za ljudska prava. 

1. M.H. i drugi protiv Hrvatske

10. kolovoza 2020. Centar za mirovne studije podnio je pisani podneskak u svojstvu umješača u u slučaju M.H. i drugi (br. 2) protiv Hrvatske. Ovaj se slučaj odnosi na kolektivno protjerivanje izbjegličke obitelji i onemogućavanje pristupa sustavu azila činima hrvatske policije, čija je izravna posljedica bila smrt 6-godišnje djevojčice Madine. CMS je u svojem podnesku ukazao na relevantne podatke i dokaze o postojanju sustavne prakse nasilnih ilegalnih protjerivanja s područja Hrvatske, posebno ističući tu ilegalnu praksu prema djeci i obiteljima. Nadalje, podnesak upozorava na nedostatak učinkovitih istraga u slučajevima ilegalnih protjerivanja, kao i namjerna ograničenja pristupu pravnoj pomoći - što oboje otežava žrtvama pristup pravdi.

2. S.B. protiv Hrvatske

8. prosinca 2020. Centar za mirovne studije podnio je pisani podneskak u svojstvu umješača u u slučaju S.B. protiv Hrvatske, A.A. protiv Hrvatske i A.B. protiv Hrvatske postupku pred Europskim suda za ljudska prava. Ovi se slučajevi odnose na kolektivno protjerivanje trojice izbjeglica iz Sirije, iz teritorija Republike Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu. CMS je svojim podneskom Sudu ukazao na relevantne podatke i dokaze o postojanju sustavne prakse nasilnih ilegalnih protjerivanja s područja RH u posljednje četiri godine i nepostojanja pristupa suspenzivnim pravnim lijekovima u vezi s tim kršenjima. Analizirana praksa pokazuje kontinuirano kršenje članaka 3. i 13., kao i članka 4. Protokola 4. Europske konvencije o ljudskim pravima.

3. Y.K protiv Hrvatske

19. travnja 2022. Centar za mirovne studije podnio je pisani podneskak u svojstvu umješača u u slučaju Y.K. protiv Hrvatske, postupku pred Europskim suda za ljudska prava (ESLJP). Slučaj se odnosi na onemogućavanje pristupa pravnoj pomoći i kontakta između podnositelja i njegovog odvjetnika dok je bio u detenciji u Hrvatskoj, te da su vlasti zanemarile zahtjev odvjetnika da mu uruče rješenja vezana uz stranku. Nadalje, iako je u više navrata izrazio namjeru za traženjem međunarodne zaštite, Y.K. je prisilno udaljen iz Hrvatske bez prethodne ocjene njegovog slučaja i bez pristupa učinkovitom pravnom lijeku. CMS je svojim podneskom Sudu ukazao na relevantne podatke i dokaze o postojanju sustavne prakse onemogućavanja pristupa sustavu međunarosne zaštite i propusta u ocjenjivanju načela non-refoulement, te zapreke u pristupu pravima u detenciji za izbjeglice i druge migrante. Konačno, podnesak analizira (ne)učinkovitost pravnih lijekova protiv prisilnog protjerivanja uzimajući u obzir pravne standarde koje je postavio ESLJP.
Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.