Sretan i borben praznik rada!

Large_radnicima_prava

Na e-prosvjedu Samostalnih sindikata Hrvatske, pod nazivom "Radnicima hvala, ali prvo prava" govorila je i programska voditeljica Centra za mirovne studije, Sara Lalić.  

Cijeli govor pročitajte ovdje, ili ga poslušajte na ovom linku.

"Sretan i borben praznik rada!

Drago mi je da sam danas s vama, makar i u ovakvim uvjetima.

Posljednjih se tjedana u javnosti provlači poruka da smo svi u ovome skupa. Na mnoge načine i jesmo – jer se svi možemo zaraziti i jer se odričemo stvari koje su nam važne da zaštitimo jedni druge.

No, nekima od nas je teže nego drugima - onima koji nemaju dom da ostanu doma, ili se boje da će ga izgubiti.
Svima koji su izgubile ili se boje za radno mjesto. Teško je i onima kojima treba zdravstvena skrb, a nije im dostupna. I svima koji trpe nasilje i nisu sigurne u vlastitom domu. Teško je djeci i roditeljima koji nemaju sve što je potrebno da prate nastavu na daljinu.

Neki su, pak, na svoja leđa preuzeli teret da zaštite zdravlje svih nas i da se život manje-više normalno odvija: to su radnice u zdravstvu, obrazovanju i trgovini. To su vatrogasci, policajci, komunalni radnici, novinarke, volonteri i mnogi drugi. Važno je da prepoznamo sve te doprinose – ne samo u zahvalom, nego i podrškom njihovim pravima.

Važno je i da održimo i podržimo solidarnost i prepoznamo da je zdravstveni sustav koji nas sada štiti uspješan upravo zato jer je utemeljen na ideji solidarnosti. Da su praznik rada i uopće radnička prava utemeljeni na borbi. I da prava možemo ostvarivati samo zajedničkom borbom.

Naš uspjeh mjerit će se time hoćemo li, uz zdravlje ljudi, održati i zdravlje društva.
A to podrazumijeva: snažnu demokraciju i poštivanje ljudskih te radničkih prava; solidarno društvo i žive zajednice i čist okoliš te očuvana javna dobra.

Zato je zadaća svih nas, a posebno sindikata i udruga, da podržimo radnike i nezaposlene u udruživanju i organiziranju za svoja prava. Svi smo u tome zajedno - i migrantski radnici, i sezonski radnici, radnici u kulturi, u medijima, u udrugama… Naša je zadaća da se brinemo i borimo za najranjivije i da zahtijevamo da svi živimo u društvu slobode, jednakosti i solidarnosti.

Vjerujem da ćemo to zajedno u budućnosti raditi i u tome uspjeti."

 
Foto: SSSH

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.