Novosti u području građanskih sloboda za 2023. godinu: civilno društvo je još uvijek pod prijetnjama, ali svijest o njegovoj važnosti ipak raste

Large_fra_cso

Organizacije civilnog društva u Europskoj uniji i dalje se suočavaju s prijetnjama zbog neadekvatnih ili restriktivnih zakonskih rješenja, nedostatka financiranja i ograničenog pristupa odlučivanju. Međutim, najnovije istraživanje Agencije EU za temeljna prava (FRA) govori i o rastućoj svijesti i podršci civilnom društvu u promicanju ljudskih prava i demokracije.

Istraživački izvještaj Agencije EU za temeljna prava pod nazivom "Civic space update 2023" naglašava izazove u radu civilnog društva poput primjerice, strateških tužbi protiv djelovanja javnosti (SLAPP), radnji protiv onih koji su uključeni u potragu i spašavanje migranata na moru ili protiv onih koji predstavljaju ranjive skupine. U izvještaju se također tematizira i financiranje civilnog društva te se propituju i izazovi koji koče civilno društvo:

  • Borba protiv restriktivnih zakona – restriktivni zakoni i dalje koče organizacije civilnog društva u zaštiti ljudskih prava. Organizacije se susreću s poteškoćama u dobivanju informacija ili uključivanju u politički dijalog. Međutim, u nekim su slučajevima zakonske promjene dovele do poboljšanja poput veće slobode okupljanja, manje birokracije za civilno društvo ili nastojanja da se ograniči korištenje strateških tužbi protiv djelovanja javnosti.
  • Suprotstavljanje prijetnjama i napadima – prijetnje i napadi protiv civilnog društva i dalje postoje. Neka policy područja su postala neprijateljska prema kritikama, a branitelji ljudskih prava suočeni su sa sve većim zastrašivanjem. Primjeri uključuju područja migracije, zaštite prava LGBTIQ+ i prava žena. Nasilje protiv civilnog društva treba prijaviti i pravilno evidentirati, istražiti i procesuirati. 
  • Osiguravanje financiranja – nedostatak odgovarajućeg financiranja ostaje veliko ograničenje za rad civilnog društva.
  • Svrsishodno uključivanje u kreiranje politike – neke države članice ojačalo su načelo suradnje s civilnim društvom. Međutim, to je i dalje sporadično.

Istraživački izvještaj ažurira nalaze Agencije predstavljene 2022., 2021., 2020., 2019. i 2018. godine o izazovima s kojima se civilno društvo suočava diljem EU.

Izvještaj za Hrvatsku pripremili su Centar za mirovne studije i Kuća ljudskih prava Zagreb te se nalazi ovdje.

Nalazi istraživanja odnose se na sve države članice EU te Albaniju, Sjevernu Makedoniju i Srbiju. Agencija FRA je prikupila odgovore od gotovo 400 organizacija civilnog društva za zaštitu i promicanje ljudskih prava i proveo desk istraživanja, fokusne grupe i intervjue.

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.