Izvještaj FRA o stanju u civilnom društvu za 2022.

Large_untitled_design__5_

Agencija EU za temeljna prava (FRA) objavila je izvještaj o stanju u civilnom društvu u EU za 2022. godinu. 

Ovaj izvještaj se nadovezuje na dosadašnja istraživanja Agencije o stanju u civilnom društvu te donosi pregled načina na koje civilno društvo pridonosi oblikovanju zakona i politika, podupirući rad institucija i tijela za ljudska prava i poboljšavajući pristup pravdi, odgovornosti i zakonitosti. Izvješće također pruža primjere kako se organizacije civilnog društva angažiraju u borbi protiv dezinformacija i korupcije te u poboljšanju medijske pismenosti, kao i u podizanju svijesti o pitanjima vladavine prava.

U izvještaju su predstavljeni i nacionalni, EU i međunarodni alati te smjernice za podršku organizacijama civilnog društva.
Dodatno, izvještaj ističe i stalne izazove s kojima se civilno društvo i dalje suočava diljem EU, pa tako i u Hrvatskoj, a koji se kreću u rasponu od uznemiravanja do restriktivnih zakona.

 
Izvještaj "Europsko civilno društvo: još uvijek pod pritiskom" dostupno je na engleskom jeziku ovdje.
U izradi ovog izvještaja sudjelovali su Centar za mirovne studije i Kuća ljudskih prava Zagreb, a koji su (uz organizaciju BaBe) istraživačka točka za Hrvatsku u okviru multidisciplinarne mreže FRANET. Izvještaj za Hrvatsku koji navodi glavne probleme vezane za sužavanje prostora za djelovanje civilnog društva je dostupan ovdje.
Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.