[Međunarodni dan solidarnosti] Asistenti su važni - Zakon treba uvažiti prijedloge udruga

Large_large_p1010767

Međunarodni je dan solidarnosti koji podsjeća na važnost socijalne i ekonomske jednakosti i važnosti pravedne raspodjele dobara kako na međunarodnoj razini, tako i na razini države.

U Hrvatskoj je upravo u tijeku javna rasprava o Zakonu o osobnoj asistenciji na kojeg se čeka dugih 20 godina i koji bi trebao odgovoriti na brojne prepreke koje se postavljaju pred osobe s invaliditetom i njihove osobne asistente i asistentice. Međutim, ovaj prijedlog zakona propušta adekvatno odgovoriti na potrebe osoba s invaliditetom, poboljšati im uvjete života i osigurati onima koji im pružaju podršku adekvatnu plaću i radne uvjete.

Naime, osobni asistenti i asistentice rade fizički težak i psihički zahtjevan posao, za kojeg su potplaćeni, njihovo zaposlenje je nesigurno, a za njihov rad nedostaje profesionalno obrazovanje te nije prepoznato u nacionalnoj klasifikaciji zanimanja. Dodatno zabrinjava najava da će u usluzi osobne asistencije dio korisnika i korisnica morati financijski participirati, što svakako predstavlja grub udarac ne samo na standard osoba s invaliditetom, već i na ovu uslugu kao socijalno pravo.

Upravo su to problemi na koje već tri godine upozorava inicijativa Osobni asistenti zajedno, Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju i Regionalni industrijski sindikat te za koje se rješenja nude u novim preporukama izrađenima u sklopu istraživanja provedenog u sklopu projekta 'Prava u praksi'.

Prijedlozi javnih politika u sustavu osobne asistencije potkrepljuju zahtjeve:

  • Zaštititi osobne asistente kolektivnim ugovorom
  • Osigurati stabilnost financiranja same usluge osobne asistencije
  • Omogućiti osobnim asistentima plaću od minimalno 6.000 kn za puno radno vrijeme s pripadajućim materijalnim pravima uz ugovore za rad na neodređeno
  • Uvesti osobnu asistenciju u Nacionalnu klasifikaciju zanimanja te osobnim asistentima omogućiti kvalitetnu, javno financiranu i lokalno dostupnu profesionalnu edukaciju
  • Osigurati osobnim asistentima psihološku podršku i superviziju

Osobni asistenti neophodni su da osobe s invaliditetom žive samostalan život te je država dužna osigurati solidarnu, kvalitetnu i održivu socijalnu uslugu.

Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju, Centar za mirovne studije, Institut za političku ekologiju, Kuća ljudskih prava, Pravo na grad i Regionalni industrijski sindikat pozivaju Vladu Republike Hrvatske i Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike da čuje glas onih koji znaju što u sustavu nedostaje, jer tome svakodnevno svjedoče, a to su same osobe s invaliditetom i osobni asistenti, te u dugoočekivani zakon uvrsti prijedloge rješenja kako bi osobama s invaliditetom i osobnim asistentima osigurala dostojanstven život i rad.

Projekt PRAVA U PRAKSI – Participacijom i suradnjom do kvalitetnih politika zaštite socio-ekonomskih prava je podržan s 149.173,58 € financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP i Norveških grantova.


Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.