Međunarodni dan borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti: Vlada mora učiniti više za ostvarivanje ekonomskih i socijalnih prava i suzbijanje siromaštva

Large_poverty-g4553650be_1920

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti koji se obilježava 17. listopada, Kuća ljudskih prava Zagreb, Centar za mirovne studije, Pravo na grad, Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju, Rehabilitacijski centar za stres i traumu i Institut za političku ekologiju pozivaju Vladu Republike Hrvatske da učine više za ostvarivanje ekonomskih i socijalnih prava te suzbijanje siromaštva.

Recentne zdravstvene, političke, ekološke i ekonomske krize prijete poništavanju napora koji su prošlo desetljeće učinjeni u suzbijanju siromaštva. Na globalnoj razini procjene UN-a govore u prilog zaustavljanju postignuća u suzbijanju siromaštva, pa čak i pogoršavanje stanja. U 2020. bilo je 100 milijuna ljudi više koji su patili od pothranjenosti u odnosu na 2019. godinu. Globalni trendovi trebaju alarmirati i Hrvatsku koja godinama nema adekvatan odgovor za smanjenje siromaštva i progresivno ostvarivanje socijalnih i ekonomskih prava. 

Podaci su poražavajući –  gotovo petina građana u Hrvatskoj je u riziku od siromaštva. Posebno su ranjivi građani koji žive u samačkim kućanstvima, žene i starije osobe. Svaka druga žena u samačkom kućanstvu te svaka druga osoba starija od 65 godina koja živi sama, u riziku je od siromaštva. Svaka treća jednoroditeljska obitelj ili obitelj u kojoj žive starije osobe u riziku su od siromaštva. Čak četvrtina građana teško spaja kraj s krajem. Iako je više od 19% građana siromašno, tek 1% prima socijalnu pomoć i druga s ovim povezana prava. Iznos od tisuću kuna socijalne pomoći nije dovoljan. Minimalna plaća od niti četiri tisuće kuna je daleko od dostojanstvene. 

Prijevoz, energenti i hrana postaju sve skuplji, što pogotovo pogađa građane u ruralnim sredinama, na područjima koja su najviše pogođena emigracijom i nestankom radnih mjesta. U urbanim područjima, posebice u velikim gradovima, troškovi stanovanja strelovito rastu. Ovi pritisci vode ka zaduživanju, povećanju blokiranih i ovršenih građana i rastu siromaštva zaposlenih.

Mjere suzbijanja siromaštva do sada su uglavnom bile usmjerene na ublažavanje posljedica i na suzbijanje ekstremnog siromaštva, a nisu bile dovoljno učinkovite za prevenciju siromaštva u cjeloživotnoj perspektivi. Sada je krajnji čas da država poveća minimalnu plaću, poveća iznos socijalne pomoći na prag rizika od siromaštva, uskladi mirovine s troškovima života, proširi i unaprijedi dostupnosti socijalnih usluga i osigura priuštivo stanovanje.

Tražimo od Vlade da jače zaštiti građane od povećanja troškova, uvede snažne i ciljane mjere suzbijanja i međugeneracijskog prijenosa siromaštva te da olakša pristup i unaprijedi sustav obrazovanja, tržišta rada, socijalnih i zdravstvenih usluga. 

Priopćenje za medije dostupno je ovdje.Projekt PRAVA U PRAKSI – Participacijom i suradnjom do kvalitetnih politika zaštite socio-ekonomskih prava je podržan s 149.173,58 € financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP i Norveških grantova.

Image by Frantisek Krejci from Pixabay 

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.