FAIR. Promicanje kulture prava u Europi

Large-noimage

Projekt Povelja EU o temeljnim pravima: Promicanje kulture prava (FAIR) kroz niz aktivnosti cilja identificirati praznine i prepreke koje ograničavaju provedbu Povelje EU o temeljnim pravima na nacionalnoj razini te promovirati i graditi kulture prava u zemljama članicama EU.

Projekt FAIR je smješten unutar Strategije EU 2020 za jačanje primjene Povelje EU o temeljnim pravima, a koja je stupila na snagu povodom 20. godišnjice usvajanja Povelje. Projekt djeluje kroz četiri pravca - osiguravanje praktične primjene Povelje, koordinacija organizacija civilnog društva, branitelja ljudskih prava i pravnih praktičara, promicanje upotrebe Povelje kao kompasa za institucije EU te jačanje svijesti građana o njihovim pravima temeljem Povelje.

Potonje je posebice važno za postizanje ciljeva FAIR projekta - želimo potaknuti javne dionike, stručnjake, profesionalce i organizacije civilnog društva da sudjeluju u inicijativama izgradnje zajednice, poput sudjelovanja u fokus grupama i drugim komunikacijskim aktivnostima kako bi podijelili i promovirali dobre prakse u drugim nacionalnim kontekstima i područjima djelovanja.

Jačanje veza između različitik dionika projekta i provedba aktivnosti s ciljem podizanja svijesti o Povelji, rezultirat će s boljim razumijevanjem sadržaja Povelje i njenog potencijala i stvarnog utjecaja na zaštitu temeljnih prava građana EU.

Uz podršku Upravnog odbora projekta, Fondacija Giacomo Brodolini je koordinator provedbe aktivnosti koji upravlja komunikacijom s Europskom komisijom tijekom trajanja projekta.

Rezultati projekta

Rezultati koji će biti isporučeni Agenciji EU za temeljna prava (FRA) uključuju izvještaje o terenskim istraživanjima i kratke tematske izvještaje o različitim područjima prava EU na koja se primjenjuje Povelja.

Konačni rezultat projekta bit će radni materijal (toolbox) o temeljnim pravima na engleskom jeziku, koji će biti preveden na nacionalne jezike u odabranim zemljama i u cijeloj EU-27 regiji.

Konkretno, toolbox će dati vidljivost alatima za komunikaciju i podizanje svijesti kod građana koje je već razvila Agencija EU za temeljna prava, putem predložaka i sadržaja za društvene kampanje, tematske informativne letke s podacima fokusiranim na određena temeljna prava sadržana u Povelji i prijedloge za uključivanje stručnjaka, aktivista, dionika civilnog društva i institucija za temeljna prava koji žele organizirati aktivnosti i diseminirati informacije o kulturi temeljnih prava i upotrebi Povelje EU u svojoj zemlji.

Vrijeme provedbe projekta: 1. ožujka 2024. - 29. veljače 2026. godine

Koordinator projekta: Fondacija Giacomo Brodolini (Italija)

Projektni partneri:

Institut za migracije pri Papinskom sveučilištu Comillas / Migration Institute at Universidad Pontificia Comillas (Španjolska)

Slobodno sveučilište u Bruxellesu / Vrije Universiteit Brussel (Belgija)

Centar za europsko ustavno pravo / Kentro Evropaikou Syntagmatikou Dikao Idryma (Grčka)

Centar za studije demokracije / Center For The Study of Democracy (Bugarska)

Centar za društvene studije na Sveučilištu u Coimbri / Centro De Estudios Sociais da Universidade de Coimbra (Portugal)

Mirovni institut / The Peace Institute (Slovenija) i

Pomirenje / Symfilosi (Cipar).

Projekt FAIR financiran je sredstvima Europske unije kroz Program za građanstvo, jednakost, prava i vrijednosti (CERV) kojim upravlja Europska agencija za obrazovanje i kulturu.

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.