[Svjetski dan izbjeglica] Besplatna projekcija filma "Igra sjenki" na Ljetnoj pozornici Tuškanac

Large_shadowgame

U sklopu programa Tjedana IZBJEGLICAma, Centar za mirovne studije u suradnji s Ljetnom pozornicom Tuškanac organizira projekciju nagrađivanog dokumentarnog filma "Igra sjenki". Projekcija će se održati na Svjetski dan izbjeglica, 20. lipnja u 21:30 na Ljetnoj pozornici Tuškanac, a nakon filma će uslijediti Q&A s Eefje Blankevoort, jednom od autorica filma te SK i Janom, protagonistima filma.

Ulaz na projekciju slobodan je za sve posjetitelje. Besplatne karte potrebno je preuzeti na blagajni Ljetne pozornice Tuškanac, najkasnije do 21 h na dan projekcije.
 
Tinejdžeri koji su pobjegli iz ratom razorenih zemalja svakodnevno pokušavaju prijeći europske granice u potrazi za zaštitom i boljim životom. Putuju kroz svijet sjena kakav nikad ne vidimo: svijet minskih polja, divljih životinja, brzih rijeka, krijumčara i graničara. ‘Igra’ je gorko ironičan izraz za prelazak granica koji je postao uobičajen među ovim mladim izbjeglicama. Riskirajući svoje živote, kreću na putovanje koje često traje mjesecima ili čak godinama. Usput naglo odrastaju. Sada kada su diljem Europe podignute ograde, traženje azila postalo je gotovo nemoguće. Dolazak do konačnog odredišta postao je teži nego ikad. Od Grčke do Sjeverne Makedonije, Srbije i Bosne i Hercegovine, od Italije do Francuske i Nizozemske.
 
"Igra sjenki" mozaična je dokumentarna priča u kojoj su iskustva mnogih mladih izbjeglica na cesti spojena u jednu univerzalnu priču: modernu Odiseju.
 
Film je sniman u razdoblju od tri godine, a dijelom su ga snimili i sami glavni likovi svojim mobitelima. Osvojio je brojne nagrade, između ostalih i Veliku nagradu u sklopu Međunarodnog filmskog festivala i foruma o ljudskim pravima – FIFDH u Ženevi, a prikazan je i na brojnim festivalima. U Zagrebu ga je publika premijerno imala priliku pogledati u prosincu 2021. u sklopu Human Rights Film Festivala. Projekcija filma dio je međunarodnog EACEA projekta Shadow Game.

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.