CMS dovodi nagrađivani dokumentarac o djeci bez pratnje „Igra sjenki“ na HRFF

Large_05_igra_sjenki1

Nagrađivani dokumentarac Igra sjenki o djeci izbjeglicama bez pratnje na njihovom putu prema Europi, prikazat će se u utorak 7. prosinca u 17 sati u kinu Tuškanac, u sklopu Human Rights Film Festivala. Projekciji filma u Zagrebu prisustvovat će Eefje Blankevoort, jedna od autorica filma.

Igra sjenki (eng. Shadow game), nizozemskih autorica Eefje Blankevoort i Els van Driel je film o tinejdžerskim izbjeglicama koji sami putuju tražeći zaštitu u Europi. Tinejdžeri prelaze snježne krajolike i na svom putu susreću agresivnu graničnu policiju. Dolazak do konačnog odredišta postaje teži nego ikad. Njihovo putovanje vodi ih kroz cijelu Europu: od Grčke do Sjeverne Makedonije, Srbije i Bosne i Hercegovine, od Italije do Francuske i Nizozemske. Film je sniman u razdoblju od tri godine, a dijelom su ga snimili i sami glavni likovi svojim mobitelima. Ove godine film je dobio i Veliku nagradu u sklopu Međunarodnog filmskog festivala i foruma o ljudskim pravima – FIFDH u Ženevi.


Karte za film „Igra sjenki“ kao i za druge filmove i sadržaje HRFF-a su besplatne, a kako preuzeti svoju ulaznicu saznajte ovdje.

U popratnom programu HRFF_a, 8. prosinca u 11:00 u kinu Kinoteka održat će se razgovor „Djeca bez pratnje na migracijskim rutama“ o filmu, djeci izbjeglicama bez pratnje te nezakonitim protjerivanjima koja se događaju diljem Europe. U razgovoru sudjeluju Eefje Blankevoort, koautorica filma Igre sjenki,
Mohammed, jedan od protagonista filma, Milena Zajović iz udruge Are You Syrious? te Sara Kekuš iz Centra za mirovne studije. Razgovor će se održati na engleskom jeziku a bit će prikazan i online na kanalu HRFF-a.


Projekcija je dio niza projekcija i rasprava koje organizira nizozemski Prospektor u suradnji s Centrom za mirovne studije, Slovenskim migracijskim institutom i FIACAT-om (Akcija kršćana za ukidanje mučenja).

Projekcije i rasprave u Zagrebu, Ljubljani, Mariboru, Novoj Gorici, Bruxellesu, Rimu i osvještavaju o učincima europske politike azila na položaj djece izbjeglica bez pratnje u Europi te  potaknuti na razmišljanje o tome što bi se to moglo učiniti drugačije i kako svi građani Europske unije mogu pridonijeti toj promjeni. Ovaj program financiran je EU sredstvima iz programa Europa za građane.

Trailer filma pogledajte ovdje, a više informacija možete pronaći na web stranici projekta Shadow Game: shadowgame.eu te popratnim materijalima.Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.