"Kroz Mladu MIRamiDu izbjegavamo 'zacementirane pozicije'"

Large_img_2918

Na treningu Mlada MIRamiDA (MM) održanom 24. do 31. kolovoza u Pakracu mladi aktivisti proveli su sedam dana učeći jedni od drugih, družeći se i razmjenjujući iskustva. Temama poput nenasilne komunikacije, identiteta, sukoba, moći, migracija i antifašizma sudionici su zajednički stvarali definicije, da bi se potom upustili u traženje načina kako im pristupiti u procesu izgradnje mira. Troje aktivista podijelilo je s nama svoju motivaciju i iskustvo s treninga.

Možete li se kratko predstaviti?

Katarina Mikulić: Dolazim iz Rijeke i suosnivačica sam jedne mlade organizacije koja se zove Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter. Postojimo malo više od godinu dana i osnovali  smo udrugu s ciljem osvještavanja javnosti o ljudskim i ženskim pravima i s željom da damo prostor mladima da se više aktiviraju u zajednici po tim pitanjima. Smatramo kako u Rijeci nedostaje angažmana i prevladava pasivnost, tj da živi na staroj slavi liberalnosti i progresivnosti. Nekoliko nas mladih, koji smo upravo završili ili završavali školovanje postalo je revoltirano time da samo pratimo ono što se događa u Zagrebu umjesto da pokušamo pokrenuti vlastitu zajednicu. Odlučili smo se pokrenuti. Radimo na edukaciji, informiranju i aktiviranju žena, ali i na specifičnim temama poput TTIP-a. Zvuči kao da se bavimo svim i svačim, ali u Rijeci nedostaje angažmana u svim sferama, pa dajemo svoj doprinos koliko možemo i u obrazovanju i u ženskim i u ekonomskim pravima.

Suzana Fugaj: Dolazim iz Vrbovca, ali već osam godina sam u Zagrebu. Nedavno sam završila pravni fakultet i radim u Hrvatskoj udruzi za mirenje. Bavimo se alternativnim rješavanjem sporova u smislu iznalaženja rješenja za specifične situacije. Unutar organizacije imamo i program u sklopu kojega radimo obuku za miritelje. Također, predsjednica sam kluba mladih miritelja gdje se okupljaju pretežito studenti prava koji su zainteresirani da se dodatno usavrše i obrazuju kako bi što stekli znanje potrebno da budu uspješni miritelji. Želja nam je da što više sukoba bude riješeno mirnim putem. To je posebno važno kod obiteljskih sukoba, kako bi se izbjegli iscrpljujući sudski procesi, no bavimo se sve više i drugim sukobima.  

Kristijan Orešković: Student sam politologije, a inače dolazim iz Karlovca. Član sam Jef-a Hrvatske. Riječ je o udruzi čija je aktivnost neko vrijeme stagnirala, a kako su se bavili aktualnim problemima, generacija mlađih aktivista koja se sada angažirala, u koju ubrajam i sebe nada se da će ju reaktivirati. Riječ je o udruzi Mladih europskih federalista. Bavimo se propitivanjem odluka Europske unije, ali i drugim pitanjima. Pokušavamo kroz svoj rad problematizirati i doprinijeti raspravi o radu EU i aktiviranju mladih na tim pitanjima. Osim toga, član sam kluba studenata FPZG, volontiram u crvenom križu i član sam dramskog studija gradskog kazališta u Karlovcu.

Kako ste se odlučili prijaviti za trening Mlada MIRamiDA?

Kristijan: Čuo sam od kolega s faksa o treningu i zaključio sam kako će mi pomoći, ne samo s radom u udruzi, htio sam i unaprijediti znanje o temama koje me zanimaju.

Suzana: Pisala sam diplomski rad na temu dobne diskriminacije i ta tema me jako privlači. Već sam se bavila njome i u sklopu pravne klinike na Pravnom fakultetu. Kako mi je kolegica preporučila ovaj program, vidjela sam da je to prava stvar za mene. Također, htjela sam i dobiti uvod u program Mirovnih studija.

Katarina: Čula sam za CMS još davno, dok sam živjela u Sloveniji. Iako podržavam rad Mirovnog inštituta u Ljubljani, uvijek mi je bilo žao što nemaju proces edukacije mladih. Imala sam želju da pohađam Mirovne studije, međutim kako sam živjela u Ljubljani pa u Rijeci, to je za mene bilo nemoguće. Kada sam napokon vidjela trening na kojem mogu sudjelovati, odmah sam se prijavila. Pošto sam imala visoko mišljenje o CMS-u, bilo me je strah da ću se razočarati, međutim upravo suprotno. Također, kako se PaRiter bavi edukacijom mladih, htjela sam se upoznati s novim metodama rada.

Kako je izgledao dosadašnji trening?

Suzana: Nenasilna komunikacija, transformacija sukoba, antifašizam.., sve teme koje smo obradili su jako aktualne. Program je jako dobro osmišljen na način da se pokazuje isprepletenost tema. Meni su diskriminacija i migracije bile posebno zanimljive, iako sam o njima imala dosta predznanja. S druge strane, teme o kojima nisam ništa znala, poput sindikata, su me motivirale da pokušam malo istražiti i informirati se.  Također, nakon fakulteta i inzistiranja na teorijskim znanjima, užitak mi je raditi na praktičnim iskustvima i vježbama. Čini mi se da ove metode imaju mnogo prednosti, ali naglasila bi problematiziranje uzroka problema i otvaranje prostora za moguća rješenja. Počela sam razmišljati o tome gdje ja mogu dati svoj doprinos..

Katarina: Sve teme su jako zanimljive, žao mi je samo što nismo imali više vremena da neke teme i konkretnije obradimo i više radimo na metodama. Malo je treninga za nas koji već imamo određeno znanje, no još nismo treneri. Meni je važno da upijam ovakva znanja kako bi slične procese što bolje koristila u svojoj organizaciji

Kristijan: Mislim da je program izvrstan i da će mi pomoću u planiranju daljnjeg angažmana. Teme i metode su bile izvrsne. Iskustveni rad se pokazao odličnim. Ono što je mene najviše motiviralo bile su teme migracije i antifašizma. Aktualni sat na temu migracija s Julijom i Eminom bio je pun pogodak. Kako pratimo što se događa po medijima, prilika da razgovaramo s njima koje su svakodnevno uključene u rad na temu migracija, i koje barataju s ogromnom količinom informacija jako me motivirao. Nadam se da ću se nastaviti baviti tom temom, ako ne kroz udrugu, zasigurno individualnim angažmanom.

Kakva vam je grupa?

Kristijan: Ekipa je super! Počeli smo i u neformalnim druženjima dizat ruke kako bi uspjeli reći sve što želimo podijeliti jedni s drugima. Od samog putovanja u Pakrac smo se skompali. Razlika u godinama se pokazala apsolutno nevažnom i ja sam oduševljen razinom na kojoj najmlađi sudionici  sudjeluju u raspravama.

Suzana: Grupa je raznolika što doprinosi širenju perspektive i ruši neke predrasude.

Katarina: Svi smo jako motivirani, ali dolazimo iz različitih područja, što je jako važno. Na taj način izbjegavamo "zacementirane pozicije".

Suzana: Zapravo vam želimo zahvaliti što ste složili ovako dobu grupu.

Katarina: I ovako dobru lokaciju, Omanovac je divan i ljudi koji tu rade su fantastični.

Kome bi preporučili Mladu Miramidu?

Kristijan: Svima koji žele sudjelovati u društvenoj promjeni i pokazati kako mladi nisu pasivna skupina koja samo visi za kompjuterima i ne mari za ništa. Netko se možda obeshrabri činjenicom da prosvjedi ili inicijative u koje su uključeni ne daju rješenja, pa MIRamiDA daje uvid za čitav spektar metoda kojima možeš djelovati, od svoje lokalnoj zajednici do razine EU.

Katarina: Mislim da MM može biti korisna za svakoga. Ne moraš imati veliko aktivističko iskustvo. ja bi ju iskreno preporučila svima.

Suzana: Svima!

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.