[POZIV] NA Uključite se u program "Interkulturna medijacija"

Large_adult-business-businesswoman-515169

Pozivamo zainteresirane da se do 2. svibnja 2018. prijave za sudjelovanje u obrazovnom programu Interkulturna medijacija.

Program je namijenjen osobama u interkulturnom okruženju koje su svakodnevno  posrednici među različitim kulturama: između pojedinaca, pojedinaca i grupa, pojedinaca i sustava, među grupama. Program je namijenjen: socijalnim radnicima, odgajateljima, učiteljima, nastavnicima, stručnim suradnicima i drugom školskom osoblju, volonterima i zaposlenima u organizacijama civilnog društva, prevoditeljima. Bazičnog je karaktera i služi kao prvi korak u upoznavanju teme migracija, integracije, interkulturalnosti, te razvijanju osnovnih vještina transformacije sukoba i posredovanja u sukobu. 

Interkulturna medijacija je društveno usmjeren program čiji je cilj graditi bolje odnose u zajednici i društvu. Polazimo od ideje da je proces interkulturne medijacije posredovanje u povezivanju različitih kultura i pomaže u stvaranju uvjeta za život u pluralnim demokratskim društvima. On nije statično inzistiranje na prilagođavanju jedne kulture drugoj, već se njime otvara prostor za obostrano razumijevanje i prihvaćanje različitosti. Program omogućuje upoznavanje s mogućnostima i ograničenjima sustava, kao i osnaženost i spremnost da se ona nadilaze. Pretpostavke za kvalitetno posredovanje čine: poznavanje institucija sustava i izvaninstitucionalnih aktera,  upoznavanje različitih kultura, osvještavanje i prihvaćanje različitosti, stjecanje senzibiliteta, međusobnog povjerenja i vještina za osobni angažman i posredovanje u situacijama nerazumijevanja, nesporazuma ili sukoba.  Interkulturna medijacija nudi alate za razumijevanje i analizu različitih manifestacija kulturnih razlika, pomaže u razumijevanju i analizi sukoba, a  kroz traženje zajedničkih interesa, potreba i mogućnosti djelovanja prevenira eskalaciju sukoba u moguće nasilje. 

Program se provodi u tri dvodnevna modula u svibnju i lipnju 2018. u Zagrebu. Predavanja su petkom od 9 – 17 i subotom od 10 – 16 sati.

Sastoji se od 42 sati teorijske i praktične nastave te omogućuje 10 sati mentorstva u praksi. Zbog participativnog načina rada grupa će se sastojati od 16 osoba, a troškove izvođenja programa snosi Centar za mirovne studije. 

Moduli:

1.Migracije, izbjeglištvo, diskriminacija (18. i 19. svibnja)

Obilježja suvremenih migracija. Uzroci i posljedice migracija

Različitosti, predrasude,  diskriminacija

Postojeće integracijske politike i praksa u RH

 

2.Modul: Kulturni obrasci i interkulturalnost (8. i 9. lipnja)

Kulturni identitet 

Etnocentrizam i kulturalna usmjerenost komunikacije 

Stilovi komunikacije

 

3.Razumijevanje sukoba i posredovanje (29. i 30. lipnja)

Kako koristimo moć: podrška i suradnja

Sukobi, diskriminacija, nasilje - distinkcije

Medijacija

 

U okviru svakog modula provode se: teorijska predavanja, radionički i praktični rad.

Predavačice su stručnjakinje i praktičarke iz područja migracija, interkulturalnosti, obrazovanja:  Julija Kranjec, Željka Mazzi, Petra Kremenjaš  Lovorka Bačić, Lana Jurman.

 

Prilažemo prijavni obrazac i radujemo se vašoj prijavi!

Prijave pošaljite do 2. svibnja 2018. na prijave@cms.hr

 

 


Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.