Mirovni studiji: Prozor u slobodu

Large_prozor_u_slobodu

Ciklus od ukupno šest tekstova u formi eseja, stihova i pjesničke proze pod zajedničkim nazivom Prozor u slobodu, dio je rada mentorske grupe kolegija Nenasilna akcija generacije Mirovnih studija 2017./2018. 

Radovi će biti predstavljeni na portalu VOXfeminae kao najava događanja u prostoru "Šesnaestice", koje obuhvaća javno čitanje radova i neformalnu otvorenu diskusiju sa gostima i mentorima o temama koje tekstovi obrađuju.

 

Evo što polaznice kažu o svom radu:

Želja nam je bila prikazati zalaganja za društvene promjene iz naše osobne perspektive, progovoriti o osobnoj nenasilnoj akciji koja je dio naše svakodnevnice. Vjerujemo da je strukturna promjena nemoguća bez osobnog stava i volje za promjenom, počevši od vlastitih životnih navika i ustrajući na toj promjeni. Promjena je osobni izbor i ne može biti uvjetovana.   Čak ni sami sebe ne možemo prisiliti ili kontrolirati. Ona proizlazi iz osobne motivacije, razvoja svijesti, a najviše iz ljubavi prema sebi, prema ljudima, prema svemu živom i neživom što čini ovu našu predivnu, upravo čudesnu planetu. Proizlazi iz potrebe da u našim zajednicama živimo u harmoničnim odnosima punim poštovanja prema ljudima i prirodi, u svijetu koji otvara mogućnosti svakom pojedincu da stvori pristojan život.

Osobna promjena postavila je pred nas velik zadatak. Neposlušne smo.

Usuđujemo se pitati - zašto? Plivamo protiv struje, otvoreno progovaramo o stvarima koje ljudi nerijetko ne žele čuti. Izložene smo i svjesne da ponekad i naša intima, osnova našeg identiteta, izbori koje donosimo, za nekoga predstavljaju provokaciju. To je put pun propitkivanja svakodnevnih, naoko jednostavnih stvari što iziskuje puno energije. Usprkos tome, usuđujemo se biti drugačije i otvoreno o tome govoriti. Male akcije ponekad donose velike promjene. Ponekad su motivacija drugima. Iskreno, mnogo puta otužno ne mijenjaju ništa u društvu kao cjelini. Ali nama daju snagu jer ne možemo samo stajati skrštenih ruku konstatirajući kako je društvo općenito loše i ništa se tu, eto ne može. Nemamo mira dok ne znamo da smo dale baš sve od sebe za nešto do čega nam je stalo i da nosimo barem djelić rješenja, a ne problema.

Poslušajte ih uživo u ponedeljak 28.5.2018. u 19.30 u prostoru Šesnaestice, Ozaljska 16.

Sunčana Pešak bavi se permakulturom i aktivizmom prehrambenog suvereniteta. No propitkivanje društva u cjelini vodi na put kreiranja vlastitog životnog stila u kojem i svakodnevne aktivnosti mogu biti aktivističke.

Klara Šimunović bavi se osmišljavanjem i provedbom projekata u kulturi, a Mirovni studiji potakli su je na dublje promišljanje društvenih problema i načine na koje se isti mogu tematizirati kroz umjetničke i izvedbene projekte.

Anamariju Levak najbolje ćete upoznati kroz njenu poeziju i hranu.

Maja Lay aktivna je pripadnica alternativne umjetničke scene gdje radi kao programski koordinator u kazališnom programu Klub Močvara i kroz kulturni aktivizam i izvedbene umjetnosti kontinuirano promišlja brojne socijalne i političke izazove suvremenog društva.

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.