Film 'U slučaju rata' i razgovor 'Ako želis mir, spremaj se za mir'

Large_u-slu_aju-rata-7-768x513

U suradnji Hulahop produkcije i Mirovnih studija Centra za mirovne studije na Human Rights Film Festivalu prikazuje se dokumentarni film U slučaju rata, nakon čega slijedi razgovor "Ako želiš mir, spremaj se za mir" u srijedu 5. prosinca od 16 do 18 sati u dvorani Müller Kina Europa.

Trendovi normalizacije militarizacije i ekstremne desnice nisu zaobišli ni Hrvatsku. U ime zaštite domovinske sigurnosti u proteklih nekoliko godina svjedočili smo povećanjima vojnog proračuna, najavama uvođenja vojnog roka, ponovnom otvaranju vojnih baza. Militarizacija djece događa se kroz organizirano slobodno vrijeme u kampovima i kroz pojedine aktivnosti u školi. Postepeno se drugi i drugačiji u našem društvu sve više doživljavaju kao prijetnja. Svi ovi procesi, svaki na svoj način otvaraju prostor za normalizaciju militarizacije društva. Nije poznato imaju li institucionalnu potporu, no slični kampovi i aktivnosti provode se i drugdje u Europi.

U slučaju rata (Až přijde válka), film je u režiji i scenariju Jana Geberta i direktora fotografije Lukáš Milota. Na prvi pogled Peter živi život u kojemu ništa ne nedostaje i na kojem bi mu mogao zavidjeti svaki njegov vršnjak. Za maturu je dobio novi veliki auto, ima djevojku, upisao se na fakultet, dobro se slaže s roditeljima. Međutim, njegov se pravi život odvija drugdje – na čelu paravojske “Slovenskí branci” s kojima provodi sve svoje slobodno vrijeme u slovačkim planinama. U okrilju šume gradi svoju vlastitu dječju diktaturu, u kojoj se jasno oslikava patologija svijeta odraslih. Titlovi su na hrvatskom jeziku.

Nakon filma razgovaramo s Anom Kuzmanić, istraživačkom novinarkom portala H-alter, koja je istrazivala militarizaciju djece i mladih nasim područjima i Eugenom Vukovićem, prigovaračem savjesti i aktivistom inicijative Ne vojnom roku i Zelene akcije.

 

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.