Obilježavajmo mir, a ne rat

Large_mir

20 godina od završetka Mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja navršava se sutra, 15. siječnja 2018. godine. Mirnom reintegracijom Republika Hrvatska vratila je pod puni suverenitet svoj čitav teritorij, bez ispaljenog metka ili izgubljenog ljudskog života. 

Kao i proteklih godina, nažalost i ove godine ovaj ključan datum iz novije Hrvatske povijesti neće biti dostojno obilježen. To nam govori kako RH još uvijek radije komemorira mir i slavi rat. Naime, brojne vojne akcije redovno se obilježavaju pod visokim pokroviteljstvom državnih dužnosnika i za obilježavanje vojno-redarstvene akcije Oluja izdvajaju se proračunska sredstva i organiziraju vojne parade. Mirna reintegracija je i dalje na marginama interesa državne politike.

 

Centar za mirovne studije već dugi niz godina zagovara da obilježavanje Mirne reintegracije postane centralni događaj sjećanja na rat. Obilježavanje Mirne reintegracije je prilika za dugoročnu izgradnju mira u zemlji i regiji. Stavljanje naglaska samo na obilježavanje vojnih akcija, ne može biti jamstvo miru.

 

Pozdravljamo činjenicu da zadnjih nekoliko godina raste interes vladajućih struktura za proces Mirne reintegracije. Tako je predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović 2016. godine bila pokroviteljica obilježavanja tog datuma u Vukovaru, a i ove godine će ga obilježiti, iako primarno kroz prijem za diplomatski kor. Pozitivno je što je i premijer Plenković izdvojio Mirnu reintegraciju kao mogući model izgradnje mira u drugim oružanim sukobima. Nažalost, na diplomatskoj razini to je izvedeno vrlo nespretno – slanjem službene delegacije RH u Ukrajinu – što je dovelo do negativne reakcije ruske stane. Taj diplomatski gaf nikako ne treba obeshrabriti druge u zagovaranju mirnog rješavanja sukoba u međunarodnim odnosima, pogotovo kroz projekte međunarodne razvojne suradnje koje primarno moraju provoditi organizacije civilnog društva, a ne državne delegacije.

 

Odnos države prema Mirnoj reintegraciji je preslika odnosa države prema održivom miru i razvoju. Još jednom sa žaljenjem podsjećamo kako je RH za 2018. godinu u proračunu najviše sredstva  za kapitalna ulaganja usmjerila u sektor obrane, umjesto u sektor obrazovanja ili zdravstva.  Reforma obrazovnog sustava je sužena na informatiku i informatizaciju – i dalje bez prilika mladim generacija da uče o nenasilju, za demokraciju i poštivanje različitosti. Odnos države prema izbjeglicama sve više odlazi u krivi smjer – o čemu svjedoče brojne povrede ljudskih prava izbjeglica i nasilno postupanje policije. Konačno, u ovom trenutku RH je u diplomatskom sukobu skoro sa svim svojim susjedima.

 

Gotovo 23 godine nakon završetka rata i 20 godina nakon povratka svih okupiranih teritorija, Hrvatska i dalje nije odlučno promijenila svoj smjer razvoja u politike koje su garancija održivom miru. Mitovi rata i dalje koče politike izgradnje mira. Sjećanja na rat i dalje su važnija nego sjećanja na mir. 

 

Centar za mirovne studije poziva sve političke stranke u RH da krenu u izgradnju konsenzusa oko Mirne reintegracije, prepoznaju važnost i vrijednost tog procesa i u narednom desetljeću, da se svi skupa malo „odmorimo“ od obilježavanja rata i krenemo obilježavati i graditi mir.   CMS ovim putem izražava zahvalu i poštovanje svima onima koji su aktivno sudjelovali u procesu Mirne reintegracije i predano radili na uspostavi mira – s jedne i s druge strane. Nadamo se kako će doći i taj trenutak da će Republika Hrvatska više slaviti mir nego rat te da će njihov rad biti također priznat.

 


Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.