Međunarodna konferencija: "Neliberalne demokracije: Europa između demokracije i autokracije"

Large_illiberal

Pozivamo vas na međunarodnu konferenciju "Neliberalne demokracije: Europa između demokracije i autokracije", od 8. do 9. prosinca 2017. godine u Kinu Europa u Zagrebu na Human Rights Film Festival, koje organiziramo s CROSOLom i Kućom ljudskih prava.

Fenomen neliberalnih demokracija svodi demokraciju na puko višestranačje, dok ostale temeljne komponente za pretpostavku funkcioniranja demokratskog društvenog uređenja pokušava ugušiti ili institucionalno marginalizirati. Tako npr. političke vođe tzv. neliberalnih demokracija direktno osporavaju ljudska prava vezana za slobodu okupljanja, udruživanja i izražavanja. Pod njihov udar dolaze kritičke organizacije civilnog društva, nezavisni mediji kao i nezavisno sudstvo te ostale institucije zadužene za zaštitu ljudskih prava i funkcioniranje demokracije. Ovaj fenomen bio je poznat van granica EU, ali zadnjih par godina počeo se širiti i unutar njenih granica.

Na ovoj konferenciji govorit ćemo o tome da li se neliberalne demokracije uopće mogu nazivati demokracijama, zašto nailaze na plodno tlo u istočnoeuropskim zemljama, te u konačnici - kako im se oduprijeti? Ova konferencija okupit će neke od vodećih stručnjaka po pitanju međunarodnih odnosa, zaštite ljudskih prava koji će zajedno sa aktivistima iz europskih zemalja artikulirati strategije otpora totalitarnim trendovima u Europi.

U sklopu konferencije održat će se prikazivanje filma “Undercover In The Alt-Right: My Year In Kekistan” redatelja Patrika Hermanssona” (UK) koje će biti popraćeno razgovorom s redateljem. 

 

More Democracy for More Europe – With the support of the Europe for Citizens programme of the European Union


Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.