Ususret Svjetskom danu migranata: Zagreb uz Madinu!

Large_svjetski_dan_migranata_-_cms_-_zagreb_uz_madinu___13_

Povodom Svjetskog dana migranata i mjesec dana od presude Europskog suda za ljudska prava koja utvrđuje kako je Hrvatska povrijedila pravo na život šestogodišnje djevojčice Madine, odana je počast maloj Madini i njezinoj obitelji te svima čiji su životi ugroženi u potrazi za sigurnošću projekcijom na zagrebačkim fontanama.

Projekcija prikazuje protjerivanje Madinine obitelji iz Hrvatske željezničkom prugom, i element je iz stripa Madina autorice Ene Jurov.

Europski sud za ljudska prava donio je presudu u kojoj je utvrdio kako je Hrvatska odgovorna za povredu prava na život šestogodišnje djevojčice Madine Hussiny, kolektivno pretjerivanje njezine obitelji, ponižavajuće postupanje prema njezinoj braći i sestrama, povredu prava na slobodu i sigurnost te prava na pojedinačni zahtjev svim članovima njezine obitelji. U mjesec dana koliko je prošlo od presude, sve do danas, jedina informacija koju je komunicirala Vlada Republike Hrvatske bila je da nisu pročitali presudu.

“Tolika je nebriga trenutno vladajućih za živote djece na našim granicama i za sigurnost izbjeglica, ali i za vladavinu prava i međunarodne obaveze naše države. Prije mjesec dana pozvali smo premijera Andreja Plenkovića da smijeni one koji snose zapovjednu i političku odgovornost u uspostavljanju i održavanju ovih nezakonitih praksi kao i uključene u pritiske na branitelje ljudskih prava te blokiranje neovisnih međunarodnih istraga: vrh policije Nikolu Milinu i Zorana Ničena, državnu tajnicu Terezije Gras te ministra Davora Božinovića,” istaknula je Sara Kekuš iz Centra za mirovne studije. 

Do danas, čak mjesec dana od presude, odgovorni nisu smijenjeni ni sankcionirani, istraga nije provedena i počinitelji nisu kažnjeni. 

”Upravo suprotno, svjedočimo zastrašivanju i kriminalizaciji građana koji pokazuju solidarnost i pružaju podršku izbjeglicama u Hrvatskoj. Visoki prekršajni sud je pravomoćno kaznio volontera organizacije Are You Syrious? koji je Madininoj obitelji pomogao da zatraže azil, kada su nekoliko mjeseci nakon pretrpljenog kolektivnog protjerivanja koje je za posljedicu imalo smrt njihove kćeri i sestre, ponovno stupili na teritorij Hrvatske”, pojašnjava Tea Vidović iz CMS-a.

U međuvremenu, izašli su novi dokazi o nezakonitosti rada hrvatske policije, odnosno izvještaj Odbora za sprječavanje mučenja Vijeća Europe, kojeg je MUP godinu dana nastojao blokirati, a koji potvrđuje kako Hrvatska provodi ilegalna protjerivanja te kako izostaju učinkovite istrage. Iz prvoobjavljene verzije polugodišnjeg izvješća domaćeg mehanizma nadzora koji je “ustanovio da policija provodi nedopuštena odvraćanja migranata (eng. pushbacks)”, a koja je povučena s interneta, nakon ponovne objave ublažena je upravo ta rečenica. To svakako upućuje da je mehanizam nadzora podložan snažnom političkom pritisku tijela koje treba nadzirati.

Svjetski dan migranata Hrvatska dočekuje s dokazima naokrutnijim kršenjima ljudskih prava izbjeglica i drugih migranata i Vladom koja toj praksi ne želi stati na kraj. Stoga Centar za mirovne studije poziva da Republika Hrvatska i Europska unija poštuju ljudska prava i omoguće sigurne i legalne puteve za osobe u potrazi za zaštitom i sigurnošću kako više ni jedna obitelj ne bi proživjela što je preživjela obitelj Hussiny.

---

Foto su slobodne za korištenje uz navođenje imena fotografkinje: Buga Cvjetanović


Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.