Zaštita javnih dobara i javnog interesa u sustavu koncesija - što sve treba osigurati Zakonom o koncesijama

Large_zlatni_rat-_foto_roni_marinkovi___inicijativa_mladih_bol_pokret_otoka

Centar za mirovne studije, Pokret otoka i Hrvatski pravni centar  organiziraju stručnu raspravu o prijedlogu Zakona o koncesijama koja će se održati 29. lipnja 2017. u 14.00. u prostorijama Hrvatskog novinarskog društva, Perkovčeva 2, u Zagrebu. 

U proteklih mjesec dana Pokret otoka i prijatelji pokrenuli su raspravu o problematičnim odredbama prijedloga Zakona o koncesijama te predložili amandmane na one odredbe prijedloga koje bi potencijalno imale dugoročne negativne učinke na zaštitu javnih dobara i javnog interesa, te porast koruptivnih rizika u procesima dodjeljivanja koncesija.

Ključan zahtjev koji je Pokret otoka postavio pred saborske zastupnike i Vladu RH je da se osigura treće čitanje Zakona, a da se u međuvremenu otvori javna rasprava o sadašnjem prijedlogu Zakona, koji u ovom obliku nije prošao javno savjetovanje. Naime, javno savjetovanje je prošao prijedlog aktualan za vrijeme Vlade Tihomira Oreškovića, a koji je u međuvremenu mijenjan. Prema mišljenju Povjerenice za informiranje, u takvim slučajevima potrebno je ponovno otvoriti javnu raspravu odnosno savjetovanje o prijedlogu Zakona.

S obzirom na to da je glasanje o prijedlogu Zakona o koncesijama odgođeno, no bez izražene spremnosti za upućivanje Zakona u treće čitanje i otvaranje javnog savjetovanja, Pokret otoka i prijatelji odlučili su organizirati stručnu raspravu o prijelogu Zakona te na temelju iznesenih teza otvoriti i raspravu s javnošću o mogućim alternativama onim odredbama Zakona, koje se procjenjuju štetne za zaštitu javnih dobara ili javni interes.

Na raspravi kao panelisti sudjeluju:

Inge Perko Šeparović, sveučilišna profesorica javnog menadžmenta u mirovini, redovna članica HPC-a: „Studija slučaja: koncesije za crpljenje vode na primjeru tvrtke Jamnica d.d.“

Dr.sc. Nenad Starc: „Utjecaj prijedloga Zakona o koncesijama za razvojnu perspektivu otoka i pitanja (samo)održivosti otoka“

Na raspravi ćemo predstaviti i dva slučaja devastacije koncesioniranog obalnog područja:

Bojana Genov, Čovjek po mjeri otoka: Primjer koncesije na pomorskom dobru u uvali Čikat na Malom Lošinju

Gabrijela Medunić Orlić, Udruga Sunce : Primjer parka Marjan u Splitu

 

Ova tribina održat će se uz finacijsku podršku Europske unije, u okviru IPA projekta „Javni interes nije na prodaju – PINS II“. Za sadržaj je isključivo odgovoran Centar za mirovne studije i ne može se smatrati službenim stavom Europske unije i Ureda Vlade Republike Hrvatske za udruge.

 

Foto: Roni Marinković  Inicijativa mladih Bol Pokret otoka: Za Zlatni ratPreporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.