Tražimo odgovor: Kako su izabrani članovi radne skupine za ratifikaciju Istanbulske konvencije?

Large_2

Nakon što je Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku  donijelo odluku o osnivanju Radne skupine za izradu Nacrta prijedloga Zakona o potvrđivanju Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad żenama i nasilja u obitelji, u kojeg su izabrani članovi čiji životopisi pokazuju kako se  se radi o dvjema mlađim muškim sobama koje se do sada nikada nisu bavili  borbom protiv nasilja nad ženama, već su čak što više se jasno usprotivili uvođenju ove konvencije, zatražili smo Ministarstvo  obrazloženje i kriterije izbora.

Ministarstvo je odgovorilo kako su se prilikom odabira članova radne skupine za izradu Zakona o potvrđivanju Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama vodili “uobičajenim kriterijima za imenovanje članova kao što su stručnost ili područje obavljanja pojedine djelatnosti ili iskazani interes za sudjelovanjem u izradi propisa, pa su tako u Radnu skupinu imenovani predstavnici tijela drżavne uprave i ureda Vlade Republike Hrvatske, predstavnik Ureda pravobraniteljice za ravnopravnost spolova te predstavnica znanstvene institucije (Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu) i nezavisna stručnjakinja za područje ljudskih prava i prava žena”.

 

Naglašavaju kako su po iskazanom interesu, u Radnu skupinu imenovali i predstavnike civilnog društva, odnosno predstavnike udruga koje se bave ljudskim pravima i borbom protiv nasilja nad ženama i nasilja  u obitelji te predstavnike udruga koja promiču obiteljske vrijednosti i članove radne skupine za izradu Zakona o potvrđivanju Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama, zaštitu ljudskih prava te zaštitu i promicanje dostojanstva braka i obitelji kao i predstavnik građanske inicijative. Iz odgvora ministarstva ostaje nejasno koja je relevantnost udruge koja se bavi “zaštitom obiteljskih vrijednosti” s obzirom da se radi o konvenciji čiji je smisao zaštita žena i djece žrtava nasilja u obitelji.

Podsjećamo da je objašnjenje ministrice Murganić za ovaj izbor, koje je iznijela u nekim medijima, između ostalog u emisiji HRT-a Otvoreno od 8.3.2017., da se imenovanjem htio osigurati pluralizam svjetonazora od krajnje ljevice do krajnje desnice. Ovakav stav je zabrinjavajuće jer sugerira da je pitanje zaštite žena od nasilja svjetonazorsko, a ne civilizacijsko i pravno pitanje. Uistinu je nejasno kako bi politički ili osobni svjetonazor mogao utjecati na opće prihvaćenu normu, koja proizlazi i iz Ustava RH, da država ima pozitivnu obvezu svaku osobu zaštiti od nasilja te obvezu da prepoznaje skupine/društvene grupe koje su u osobitom riziku od nasilja. 

Zbog toga smo zatražili ispravak informacije, jer prema našim saznanjima poziv za iskaz interesa nije objavljen na službenim internetskim stranicama ministarstva,  niti u tisku, već su neki izabrani predstavnici izravno kontaktirani da se pridruže radnoj skupni, pa je netočno da je postojala procedura iskaza interesa. Tražimo od Ministarstva da u odgovoru navede na koji način se iskazivao interes, je li postojao bilo koji način objave ili poziva organizacijama i pojedincima da ga iskažu i ako jest na koji način je obavljen.

Također smo tražili dopunu informacije „opis procedure odabira članova radne skupine“, u slučaju da  nije bilo javnog poziva za iskaz interesa,  već da su neke predstavnike civilnog društva unaprijed izravno kontaktirali. Zatražili smo informaciju tko je kontaktiran te proceduru evaluacije kriterija na temelju kojih su izabrane te kontaktirane osobe. U slučaju da nisu imali unaprijed zadane kriterije, zatražili smo da navedu ekspertizu članova/ica izabranih u radnu skupinu na temelju „iskazanog interesa“ za rad na pripremi ratifikacije Istanbulske konvencije.  Također, zatražili smo i informacije o izabranom predstavniku građanske inicijative, odnosno o kojoj se inicijativi radi, za što se zalaže i koja je njena relevantnost za ovu radnu skupinu,  ime predstavnika inicijative te kriterije i ekspertizu primijenjene na izbor predstavnika građanske inicijative. Zatražili smo i opis procedure izbora i primijenjene kriterije odabira ostalih članova/ica radne skupine koji nisu iz civilnog društva i njihova imena i funkcije.

 

 

Foto: Faktiv


Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.