Direktni društveni gubitak u javnim nabavama gradu Zagrebu

Large_javne_nabave_u_zagrebu_naslov

Procjena ukupnog direktnog društvenog gubitka u analiziranom periodu (2011-2016) je 1,17 milijardi kuna u javnim nabavama Holdinga te 953,1 milijun kuna u nabavama Grada Zagreba. Ukupno u promatranom period građani grada Zagreba izgubili su 2,123 milijarde kuna samo na javnim nabavama s visokim koruptivnim rizikom!
Najveći gubitak zabilježen je u 2013.g. u iznosu od čak 702 milijuna kuna u nabavama Zagrebačkog holdinga.

Za procjenu društvenog gubitka korištene su dvije metode: prva se temelji na udjelu nekompetitivnih nabava (direktne pogodbe) u cjelokupnom iznosu javnih nabava za period od 6 godina, odnosno nabava s visokim koruptivnim rizikom, te kao drugu metodu stopu pada cijene predmeta nabave (odnos procijenjene cijene i ugovorene cijene) kao rezultata kompetitivnosti.

Centar za istraživanje korupcije iz Budimpešte (CRCB) i Centar za mirovne studije provode istraživanje koruptivnih rizika u javnim nabava Grada Zagreba i Zagrebačkog holdinga u periodu 2011.-2016.g. Istraživanje se bazira na analizi 4,483 natječaja Grada Zagreba i  Holdinga u sklopu kojeg je ekstrahirano 1,107 tvrtki koje su dobile natječaje i koje su također podvrgnute analizi. Istraživanje koristi  Big Data pristup u prikupljanju i analizi javnih podataka o javnim nabavama, a nakon ekstrakcije podataka iz dokumentacije podaci se strukturiraju u bazu kojoj se dodaju podaci o kompanijama koje su dobile natječaje iz baze podataka Poslovne Hrvatske (Bisnode). Nakon “čišćenja” podataka primjenjuju se statističke metode analize koruptivnih rizika i intenziteta kompeticije na natječajima s aspekta same procedure natječaja i dobitnika natječaja.

 

 

 

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.