Commonfare panel: Stanovanje za sve - tribina i prikupljanje potpisa u Puli

Large_cf

Commonfare vas poziva na predstavljanje kampanje "Stanovanje za sve" (Housing for all) i razgovor o mogućim rješenjima stambene krize u četvrtak,  13. lipnja 2019. u Dnevnom boravku Društvenog centra Rojc u 19h.

Cijene stanova lete u nebo, a rješavanje stambenog pitanja u postojećim uvjetima kredita za ljude koji nemaju nasljedstvo gotovo je nemoguće. Stoga su se na razini Europske unije okupili stručnjaci i aktivisti koji putem Europske građanske inicijative Stanovanje za sve, pozivaju građane da se potpisom peticije housingforall.eu uključe u rješavanje tih problema. Inicijativa se zalaže da se na razini Europske unije omogući lakše financiranje javnog stanovanja, kao i da se potakne gradnja neprofitnih stambenih jedinica, ali da se ujedno i reguliraju digitalne platforme poput Airbnb-a 

Pula kao obalni grad  naročito je pogođena stambenom krizom. Ova kriza očituje se u velikom porastu cijene najma, cijene koja mnogima uzima i preko 40% prihoda kućanstava stavljajući tako podstanare u kategoriju stanovništva koja je u velikom broju slučajeva u riziku od siromaštva. Ne samo da su cijene stanova potpuno neusklađene s visinom dohotka, već je na obali gotovo nemoguće naći stan za dugoročni najam. Nedostatak alternativa tržištu, poput javnih stanova, subvencija na stanovanje ili neprofitne proizvodnje stambenog prostora dodatno utječe na porast cijena koja direktno ugrožava sigurnost našeg doma. 

Stoga, u četvrtak 13.06. 2019. U Dnevnom boravku Rojca predstavit ćemo kampanju Stanovanje za sve (Housing for all) i razgovarati o mogućim rješenjima stambene krize. U petak 14.06. Od 9h do 12h Europska građanska inicijativa vas poziva da date svoj potpis za priuštivo i javno stanovanje na štandu koji će biti postavljen ispred pulske tržnice. 

Na tribini govore: Sara Lalić iz Centra za mirovne studije, Helena Sterpin iz Zadruge Praksa, Iva Marčetić iz Prava na grad, a moderira Dušica Radojčić iz Zelene Istre 

Inicijativu u Hrvatskoj podržavaju: Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju, Centar za mirovne studije, Društvo arhitekata Istre DAI/SAI, Društvo arhitekata Rijeke DAR, Društvo arhitekata Zagreba, Udruga Eko Zadar, Inicijativa Srđ je naš!, Institut za političku ekologiju, Kuća ljudskih prava, Mreža mladih Hrvatske, Savez udruga Operacija grad, Platforma Doma mladih, Pravo na grad, Sindikat obrazovanja, medija i kulture, Udruga hrvatskih arhitekata UHA, Udruga MoSt, Zelena akcija i Zelena Istra. 

Ovaj skup je organiziran u okviru Commonfare.net - društveni i politički prostor osmišljen za informiranje, poticanje i povezivanje ljudi diljem Europe u zamišljanju i stvaranju pravednijeg društva utemeljenog na solidarnosti građana, javnom dobru i društvenoj pravdi i financira se iz fondova Europske unije Obzor 2020 programa za istraživanje i inovacije, u sklopu projekta PIE NEWS.

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.