Otvoreno pismo predsjedniku RH i predsjedniku Vlade RH uoči sastanka s predsjednikom George W. Bushom

Large-noimage

Poštovani predsjedniče Republike i predsjedniče Vlade,
predlažemo vam da uz očekivanu diplomatsku dobrodošlicu predsjedniku SAD-a, Georgu W. Bushu, izrazite zabrinutost zbog kršenja ljudskih prava i zanemarivanja problema klimatskih promjena za koje je odgovorna sadašnja administracija SAD-a. Naime, u skladu s najvišim ustavnim vrednotama Republike Hrvatske, smatramo da se vanjska politika naše države treba temeljiti na promicanju koncepta ljudske sigurnosti, zaštite okoliša, izgradnje mira i nenasilnog rješavanja sukoba te djelovanja na maksimalnoj prevenciji vojnih intervencija.

U skladu s već izraženim stavovima mnogih hrvatskih građana te ratnim iskustvom naše zemlje, pozivamo vas da predsjedniku Bushu izrazite sućut uslijed žrtava terorističkih napada na SAD 2001. godine te poljuljanog osjećaja sigurnosti američkih građana. Istodobno, očekujemo da predsjedniku Bushu izrazite negodovanje  zbog žrtava kršenja ljudskih prava te civilnih žrtava vojnih intervencija u Iraku i Afganistanu, što su negativne posljedice antiterorističke politike vlade SAD-a tijekom proteklih sedam godina. Ukupni broj žrtava terorizma i anti-terorizma širom svijeta već sada nadilazi broj ubijenih u ratovima u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini te na Kosovu. U svrhu sankcioniranja ratnih zločina očekujemo i da na predstojećem sastanku pozovete SAD da ratificiraju statut Međunarodnog kaznenog suda.
 
Apeliramo na vas da izrazite zabrinutost što SAD nisu ratificirale UN Kyoto Protokol, mada SAD emitiraju najviše stakleničnih plinova na svijetu ukupno i po glavi stanovnika. Time najviše pridonose promjeni klime koja uzrokuje prirodne katastrofe s ljudskim žrtvama širom svijeta.
 
Na kraju, od vas očekujemo da predsjednika Busha informirate o činjenici da će se njegov susret s građanima Hrvatske održati na Markovom trgu - mjestu gdje su javna okupljanja zabranjena Zakonom, i to upravo s obrazloženjem povećanja rizika o terorizma, a čime je od 2005. hrvatskim građanima onemogućena izravna, nenasilna komunikacija sa svojim izabranim predstavnicima putem javnih prosvjeda. Od Vlade RH očekujemo da preuzme punu odgovornost za ovo svjesno kršenje Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom okupljanju i to tako što će inicirati ukidanje sporne odredbe po hitnom postupku već na narednoj sjednici Hrvatskog sabora.
 
S poštovanjem,
 
Gordan Bosanac                     Vesna Teršelič                          Tomislav Tomašević
Centar za mirovne                   Documenta                               Zelena akcija
studije
Preporučite članak: