Izvještaj o vladavini prava: sudstvo, sloboda medija i korupcija izazivaju zabrinutost i u 2023. godini u Hrvatskoj

Large_rol_2024

Vladavina prava u Europskoj uniji nastavila se pogoršavati 2023. godine jer su vlade država članica dodatno oslabile pravnu i demokratsku kontrolu i ravnotežu, navodi se u novoobjavljenom izvještaju mreže Liberties o vladavini prava u EU 2024. 

Ograničenja prava na mirne prosvjede značajno su porasla, ali u mnogim slučajevima ta se ograničenja selektivno primjenjuju samo na propalestinske i klimatske prosvjede. Cijeli izvještaj možete preuzeti ovdje.

U Hrvatskoj i dalje postoje značajni izazovi u raznim područjima, a posebna zabrinutost je u području pravosuđa, sve lošijem odnosu prema medijskim slobodama i raširenom korupcijom na visokim i niskim razinama vlasti. Zapažen je mali ili nikakav napredak u područjima kao što su odnosi kontrole i ravnoteže, stvaranje poticajnog okruženja za razvoj civilnog društva i rješavanje sustavnih pitanja ljudskih prava. Procjena u području pravosuđa ukazuje na stagnaciju. Predložene izmjene i dopune Kaznenog zakona ugrožavaju slobodu izražavanja time što potencijalno kriminaliziraju informiranje javnosti o kaznenim predmetima. Napadi na novinare su i dalje kontinuirani, uz visoku učestalost strateških tužbi protiv sudjelovanja javnosti (SLAPP tužbe). Napori da se osigura pravedna raspodjela državnog oglašavanja i borba protiv SLAPP-ova doživjeli su minimalan napredak od objave Komisijinog izvještaja o vladavini prava 2023. godine. Slično tome, antikorupcijske mjere su stagnirale, bez napretka u uspostavljanju jasnih kriterija ili izmjena relevantnog zakonodavstva primjerice, Zakona o kaznenom postupku ili Zakona o Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala.

Nacionalni izvještaj o vladavini prava za Hrvatsku izradili su Centar za mirovne studije i Platforma za međunarodnu građansku solidarnost Hrvatske – CROSOL. Izvještaj za Hrvatskoj dostupan je ovdje.Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.