Predavanje Erice Chenoweth: "Zašto se nenasilje i građanski otpor više isplate od vojne intervencije?"

Large_predavanje_e._chenoweth

Povodom obilježavanja 20 godina postojanja Centra za mirovne studije te Međunarodnog dana mira, pozivamo Vas na predavanje jedne od najzanimljivijh znanstvenica u području politika izgradnje mira, dr.sc. Erice Chenoweth u utorak, 19. rujna u 19 sati, u dvorani Müller kina Europa, Varšavska 3.

Profesorica i znanstvenica Erica Chenoweth održat će predavanje "Zašto se nenasilje i građanski otpor više isplate od vojne intervencije?" o učinkovitosti i održivosti nenasilnog građanskog otpora u usporedbi s vojnim intervencijama. Koautorica knjige „Why Civil Resistance Works: The Strategic Logic of Nonviolent Conflict” pokazuje kako je nenasilan otpor isplativiji od vojne intervencije, a empirijski je dokazala kako su nenasilne transformacije totalitarnih režima puno održivije, jeftinije i učinkovitije. Taj rad imao je veliki utjecaj na donositelje odluka, kao i na organizacije civilnog društva širom svijeta, a Guardian je tu knjigu 2011. proglasio knjigom godine.

Dr.sc. Erica Chenoweth, profesorica je i prodekanica za znanost na Josef Körbel školi za međunarodne studije na Sveučilištu u Denveru. Međunarodno je priznat autoritet za alternative političkom nasilju, a Foreign Policy magazine uvrstio ju je 2013. godine među 100 najvažnijih mislilaca na svijetu, zbog promocije empirijskog istraživanja civilnog otpora. Chenoweth je dobila i nagradu Karl Deutsch 2014. godine, koju međunarodna udruga studenata dodjeljuje znanstveniku mlađem od 40 godina za najveći utjecaj na područje međunarodne politike ili istraživanja mira.

 

Predavanje će biti na engleskom jeziku.

 

Predavanje je financijski podržala Zaklada za razvoj civilnog društva.

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.