Međunarodni dan mira

Large_image3

Sa stručnog usavršavanja nastavnika_ca programa Zajednica aktivnih građana (ZAG) želimo vam sretan 21. rujna, Međunarodni dan mira!

Ovaj se dan obilježava od 1981. godine kao poziv na prekid oružanih sukoba i otvaranje prostora za dijalog i izgradnju mira. Nasilni sukobi i ratovi često su rezultat nejednakosti i isključenosti - nejednakih odnosa moći i nejednakih pristupa resursima. Ove godine, naglasak Dana mira je na našem djelovanju - kako kao pojedinci i zajednice možemo doprinijeti miru zajedničkim radom na izgradnji nenasilne društvene infrastrukture, smanjenju nejednakosti i borbi za pravednije društvo. 


Centar za mirovne studije u svom radu promiče koncept pozitivnog mira koji uključuje uklanjanje korijena i uzroka rata, nasilja i nepravdi te svjesne napore u izgradnji  društva koje ispunjava ove obaveze. Zbog svega navedenog, sretni smo da današnji dan provodimo baš s nastavnicima i nastavnicama Građanskog odgoja i obrazovanja jer njih vidimo kao jedne od ključnih krojača nenasilnog društvenog tkiva, one koji će motivirati svoje učenike_ce na prepoznavanje nepravdi i aktivan angažman u borbi za pravedan svijet u kojem svi mogu ostvariti svoja prava i potencijale! Na tim temeljima stoji i zagrebački program Zajednica aktivnih građana - ZAG, u čijem se kurikulumu navodi: Osim samog angažmana učenika na rješavanju problema u zajednici, aktivnosti građanskog odgoja i obrazovanja doprinose i izgradnji tolerantnijih i demokratičnijih sociopolitičkih stavova među ovom populacijom. Nejednakosti koje smo nekoliko puta spomenuli vidimo i u ovoj situaciji - nemaju svi učenici u Hrvatskoj mogućnost da se upoznaju s  ovim temama, da razvijaju svoju građansku kompetenciju i budu  aktivni u svojim zajednicama. Nadamo se da će i toj nepravdi uskoro doći kraj kroz kvalitetan građanski odgoj i obrazovanje omogućeno svima, kroz aktivnu suradnju s mladima i njihovo sudjelovanje u donošenju odluka koje ih se tiču!

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.