Počinje Tjedan globalnog obrazovanja 2022.!

Large_copy_of_gew2022_socials__facebook_cover_

Ovogodišnje izdanje održava se od 14. do 20. studenog. Tjedan globalnog obrazovanja godišnja je svjetska inicijativa za podizanje svijesti o važnosti razvijanja globalne kompetencije mladih, ali i drugih građana, a i ove se godine provodi pod istim motom kao i prošle - „Ovo je naš svijet, pokrenimo promjene zajedno!“.

Tjedan je prilika za različite aktere (nevladine organizacije, učitelje, trenere, vlade i pojedince) da organiziraju aktivnost(i) koje doprinose održivijem i pravednijem svijetu s različitim grupama.Tjedan međunarodno koordinira Centar Sjever-Jug Vijeća Europe, a više informacija možete vidjeti ovdje.

 

‘’Nije dovoljno da obrazovanje ‘proizvede’ osobe koje znaju čitati, pisati i računati. Obrazovanje mora u potpunosti preuzeti svoju središnju ulogu u pomaganju ljudima da stvore pravednija, mirnija, tolerantna i inkluzivna društva.’’ Global citizenship and Multimedia - Guidelines for Teachers and Educators

 

Globalno obrazovanje nam omogućuje - kao globalnim građanima i učenicima - da razumijemo svjetska pitanja i pruža nam znanja, izgrađuje vještine, vrijednosti i stavove potrebne za suočavanje s  globalnim izazovima i njihovo rješavanje. Ono između ostalog unosi komponente kulture, umjetnosti i etike u obrazovne sustave koji su prečesto podređeni zahtjevima nacionalnog ili međunarodnog tržišta rada.

Na tragu je ovo podcilja 4.7 međunarodnog programa “Mijenjajmo svoj svijet: Agenda za održivi razvoj do 2030.” kojim su se brojne zemlje, uključujući i Hrvatsku obvezale da će do 2030. godine osigurati da  svi učenici steknu znanja i vještine potrebne za unaprjeđenje održivog razvoja, putem edukacije za održivi razvoj i održive stilove života, ljudska prava, rodnu ravnopravnost, kao i za promoviranje kulture mira i nenasilja, pripadnosti globalnoj zajednici, poštivanja kulturne raznolikosti i doprinosa kulture održivom razvoju.

 

Što se sve sprema u Hrvatskoj pogledajte ovdje, tablica će se ažurirati:

 

Organizator 

Mjesto i vrijeme 

Opis aktivnosti

Društvo za oblikovanje održivog razvoja, https://door.hr/  

Prva polovica 11. mjeseca 2022., osnovne škole Špansko - Oranice.

Predavanje i vožnja e-biciklima i e-romobilima. Ime: Moja učinkovita škola

Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce, https://sunce-st.org 

17.11.2022. (četvrtak) od 9:30 - 15:30 h, Medils, Split (moguće sudjelovanje online od 9:30 - 12:40 h)

Radionica - Suradnja civilnog sektora, javnih ustanova za upravljanje zaštićenim područjima i odgojno-obrazovnih ustanova na primjeru edukacijskih aktivnosti Life Artina projekta. 

Komercijalno-trgovačka škola Split, http://ss-kom-trg-st.skole.hr

18.11.2022. od 17.30 - 19:30; Komercijalno-trgovačka škola Split

Aktivnost otvorena za javnost - Održivi i pravedniji svijet

Centar za mirovne studije, www.cms.hr

28.11. od 18:00 - 20:00, Zagreb

Javna diskusija o mirovnom obrazovanju i predstavljanje međunarodnog istraživanja ‘A sustainable journey to peace: Peace education in the context of global citizenship education’

Zasadi stablo, ne budi panj!, https://zasadistablonebudipanj.hr/

EDUKACIJE I TERMINI za odgojno-obrazovne ustanove diljem HR

15.11. u 18:00 sati 

16.11. u 13:30 sati 

16.11. u 18:00 sati 

17.11. u 10:00 sati 

17.11. u 18:00 sati 


Edukacije se održavaju putem Zoom aplikacije, a po potrebi i terenski.


Podržite kampanju nabavke sadnog materijala na https://croinvest.eu/kampanja/zasadi-stablo-ne-budi-panj/

Udruga je kontakt točka za cijelu Hrvatsku, gdje škole i vrtići mogu naručiti sadni materijal koji im je potreban za dvorišta, udruga prikuplja sredstva kojima pokriva troškove sadnica, a uz to educira OOU. Nakon toga, izrađujemo popis sadnog materijala, šaljemo rasadnicima dobavljačima i isporučujemo sadni materijal školama i vrtićima. Unatrag 3 godine zasadili smo 200.000 sadnica sa 75.000 sudionika.

Centar za mirovne studije, BEST partneri, www.fraternity-card.eu

Online - https://www.facebook.com/CentarzaMirovneStudije

Početak intenzivne online kampanje o vizijama solidarnosti koje su s nama kroz seriju kratkih izjava podijelili sudionici_e projekta Build European Solidarity Today. Kampanja vodi međunarodnoj konferenciji o globalnom građanskom obrazovanju koja će se održati 30.11.2022. u Briselu. Konferenciju će biti moguće pratiti i online. 

Prva riječka hrvatska gimnazija

https://prhg.hr/ , https://www.facebook.com/prhgri

Tijekom studenoga 2022. godine uz intenzivnije djelovanje tijekom Tjedna globalnog obrazovanja.

Migracije - migranti u Rijeci

Upoznavanje učenika s različitim perspektivama problema migracija i provođenje istraživanja o tome problemu. Na temelju novih spoznaja učenici će bolje razumjeti situaciju te biti senzibilizirani za problem, razumijevanje zakonske regulative i mogućnosti za rješavanje situacije. Humanitarno djelovanje unutar škole (npr. prikupljanje potrebnoga) u skladu sa stvarnim potrebama migranata na riječkom kolodvoru.

OŠ "August Cesarec" Ivankovo

16. 11. 2022. OŠ "August Cesarec" Ivankovo

Mediji i medijska pismenost

Radionice za učenike šestih razreda

Razviti razumijevanje pojma medijska pismenost.


Uvodni dio: motivacijska igra

Središnji dio: prezentacija Mediji i medijska pismenost, gledanje filma; izrada kreativnog rada

Završni dio: Evaluacija

OŠ "August Cesarec" Ivankovo

15.11.2022.

OŠ "August Cesarec" Ivankovo

Predavanje i radionica o dječjim pravima

Učenici 7. i 8. Razreda


Promicanje svijesti o dječjim pravima. Promicati poštivanje dječjih prava.

Održat ću predavanje o dječjim pravima. Upoznati učenike s Konvencijom, povesti raspravu i razmjenu mišljenja, odigrati s učenicima UNICEFovu igru ‘Čovječe, ispravi se’ te ćemo na kraju izraditi plakate na temu dječjih prava i izložiti ih na razrednik panoima.

Udruga DrONe


instagram.com/drone.udruga

Online, platforma Thinkific

Online edukacija o globalnom obrazanju - GO 101!

Ključna tema aktivnosti je poučavanje osoba uključenih u sustave obrazovanja o globalnom obrazovanju. Edukacija će biti postavljena na platformu Thinkific. Glavne aktivnosti podijeljene su u module edukacije: Uvod u GO, Učenje i obrazovanje, GO u Hrvatskoj, Europi i svijetu, Načela GO i osmišljavanje aktivnosti, Budućnost GO - Agenda 2030.

Forum za slobodu odgoja 


https://www.facebook.com/fsohr 

28. studeni 2022. od 9:00 do 15:00 Zagreb (Hotel Dubrovnik)

Konferencija u sklopu trogodišnjeg međunarodnog projekta  "Start the Change"

Cjelodnevni program sa sudionicima projekta iz Portugala, Sjeverne Makedonije, Belgije te Hrvatske. Tijekom programa, sudionici će predstavljati svoje školske projekte te razmjenjivati dobre primjere prakse u školskim zajednicama. Tema - Jačanje glasa i participacija učenika. Više o projektu na www.startthechange.net

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.