p.s. Pokreni solidarnost! učenici grade nove narative u svojim zajednicama

Large_20230529_100900

Kroz školsku godinu 2022./2023. imali smo zadovoljstvo surađivati s pet iznimnih partnerskih škola na nadgradnji njihovog rada u međupredmetnim temama Građanski odgoj i obrazovanje i Održivi razvoj. 

Gotovo 300 učenika iz OŠ braće Radića Pakrac, OŠ fra Kaje Adžića Pleternica, II. gimnazije Osijek, Ekonomske i turističke škole Daruvar i Medicinske škole Osijek, kroz školsku se godinu sa svojim nastavnicama u nastavi bavilo temama nejednakosti, diskriminacije, klimatskih promjena i ljudskih prava, što je kulminiralo obilježavanjem Međunarodnog dana za eliminaciju rasne diskriminacije 21. ožujka, kad su se slanjem poruka koje pozivaju na dijalog o ovim temama obratili i svojim sugrađanima. Kroz osnovne aktivnosti učenici i učenice imali su priliku razvijati svoje kritičko mišljenje, vještinu analize fotografija i kreativnog pisanja kroz teme koje su im važne i zanimljive.

Ipak, rad u nastavi nije bio kruna ovog zajedničkog pothvata, bilo nam je važno nakon učioničkog rada učenike motivirati da nešto konkretno naprave u svojim lokalnim zajednicama i za njih, kako god ih definirali. Njihova analiza problema i potreba bila je prvi korak pripreme pet vrlo različitih akcija, a cilj akcija, osim razvoja građanske kompetencije mladih, bio je motivirati škole da počnu aktivnije komunicirati sa svojim lokalnim zajednicama, da postanu mjesta razmjene ideja i mjesta susreta. Učenici su se kroz ove aktivnosti imali prilike baviti svim fazama osmišljavanja I provođenja aktivnosti – od identifikacije problema, osmišljavanja rješenja, kontaktiranja suradnika, komunikacije s medijima, izvođenja aktivnosti, evaluacije.

Naši su se osnovnoškolci iz Pleternice i Pakraca tako odlučili baviti organizacijom slobodnog vremena djece i mladih i uređenjem javnih površina.

U OŠ fra Kaje Adžića Pleternica, Vijeće učenika pokrenulo je akciju solidarnosti u kojoj su organizirali aktivnosti za druženje i zabavu za druge učenike, a u provedbi su im pomagali učitelji – volonteri. Tijekom drugog polugodišta na sastancima Vijeća dogovarali su se koraci za provedbu akcije od same ideje do objava i plakata, slagali su se popisi potreba, financijske konstrukcije i sve ostalo što je potrebno za provedbu nekog događanja. Osmišljena je akcija Učenici za učenike kojom su učenici aktivnostima koje su birali sami upotpunili školski projektni dan te se družili i zabavljali prema svojim interesima – igrala se popularna košarka (2 na 2), ali i odbojka u kojoj su se ekipe natjecale, zabavne igre u školskom dvorištu koje su uključivale puno smijeha i vodenih balona, dok su se učenici mogli odmarati u Vrtnoj oazi uz voćnu salatu i društvene igre. Akcija je završila tulumom Točno u 12:00 za završetak školske godine u garderobi. Za neke aktivnosti učenici organizatori odredili su simboličnu donaciju za koju će nakon zajedničkog dogovora kupiti nešto što smatraju potrebnim za školski prostor i što mogu koristiti svi učenici.

U Pakracu, učenici OŠ braće Radića sa svojim su nastavnicama odlučili prebojati frekventan gradski prolaz koji je bio prekriven različitim porukama mržnje i netrpeljivosti. Uz mnogo truda, pošpricani bojom, ali i pozitivnom energijom, učenici su ostavili sugrađanima vrijednu antriratnu poruku u formatu poznatog stiha Imagine all the people living life in peace Johna Lennona. Nadamo se da će njome inspirirati barem još neke učenike i građane za solidarno djelovanje!

Srednjoškolci uključeni u osmišljavanje akcija imali su pak drugačije prioritete.

Ekonomska i turistička škola Daruvar u okviru je svoje p.s. Pokreni solidarnost! akcije odlučila urediti relax kutak ispred škole, koji će učenicima triju srednjih škola i ostalima koji se nađu u blizini škole omogućiti odmor i povezivanje. Imperativ je osnaživanje mentalnog zdravlja učenika/ica koji su sami prepoznali da im nedostaje mjesto za opuštanje i druženje izvan škole. Ideje za dizajn kutka predlagali su i osmišljavali učenici te se prema tim idejama nabavljao potreban materijal. U izradu kutka uključili su se različiti akteri - od Grada Daruvara, lokalnih poduzetnika, obrtnika i udruga do učenika i osoblja triju škola te novinara!

Medicinska škola Osijek organizirala je veliku akciju razmjene Moje staro, tvoje novo s ciljem osvještavanja teme održivosti. Cijela je škola sudjelovala u različitim aktivnostima - razmjeni odjeće, preoblikovanju starih predmeta u nove, razmjeni vještina, izradi nakita, radionicama medijske pismenosti, usmjerene svjesnosti i gimnastike lica. Nakon akcije, škola će postaviti i trajan ormar razmjene ORMAR/DAR!

Učenici II. gimnazije Osijek sudjelovali su i suorganizirali aktivnosti u okviru projektnog dana međupredmetnih tema Održivog razvoja i Građanskog odgoja i obrazovanja - učili su druge i od drugih kako biti volonter (uz jake snage DKolektiva), kako napraviti veganski doručak, hranilice za ptice ili zemljane bombice, kako stare stvari prenamijeniti uz razne tehnike vezenja, heklanja i ukrašavanja. Na kraju su u World Caféu otvorili dušu i rekli što ih žulja u školskom okruženju!

Ove raznolike i zanimljive perspektive i akcije bilo nam je važno i javno predstaviti, zbog čega smo kao završnu aktivnost u prostoru Gradske vijećnice u Pakracu organizirali konferenciju Aktivni mladi za zdrave zajednice, u sklopu koje su učenici partnerskih škola prezentirali svoj rad.

Osvrti školskih koordinatorica potvrđuju zadovoljstvo cijelim modelom rada u okviru p.s. Pokreni solidarnost!, a osobito učeničkim akcijama i motiviraju nas na daljnji rad i suradnje – Učenici koji su sudjelovali u aktivnostima osjećali su se ponosno zbog svog uspjeha, a dobili su i podršku svojih prijatelja i školskih kolega na način da su se uključili u aktivnosti. Ovaj projekt doprinosi u našoj lokalnoj zajednici tome da učenici mogu iskazati svoje mišljenje o aktivnostima koje im nedostaju, koje su dio njihovog interesa, aktivnosti koje nisu nametnute od strane učitelja, te za svoje ideje mogu dobiti podršku u organizaciji istih. Ovim aktivnostima u uskoj školskoj zajednici dobivamo aktivne učenike koji realiziraju svoje vlastite ideje te na taj način postavljaju temelje za kasnije.

Upravo zbog činjenice da želimo da učenici svih škola u Hrvatskoj dobiju priliku razvijati svoju građansku kompetenciju na kvalitetan i aktivan način, Centar za mirovne studije već se dugi niz godina zalaže za kvalitetno uvođenje građanskog odgoja i obrazovanja u škole. Projekti poput p.s. Pokreni solidarnost! mogu nam u tom kontekstu poslužiti kao mali kompas i inspiracija što sve učenici mogu i žele napraviti kad im se za to pruži prilika, okvir i podrška!

p.s. Pokreni solidarnost! je projekt koji podržava Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a u Hrvatskoj se kroz program Erasmus+ dosad proveo u četiri školske godine. Više o projektu možete saznati na stranici fraternity-card.eu te na Instagram profilu fraternity.card.

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.