„Ovo je naš svijet, pokrenimo promjene zajedno!“ #GEW22

Large_gew2022_socials__1_

Pridružite se ,,Tjednu globalnog obrazovanja’’ od 14. do 20. studenog 2022.!

Ovogodišnje izdanje održat će se od 14. do 20. studenog. Tjedan globalnog obrazovanja godišnja je svjetska inicijativa za podizanje svijesti o važnosti razvijanja globalne kompetencije mladih, ali i drugih građana, a i ove se godine provodi pod istim motom kao i prošle - „Ovo je naš svijet, pokrenimo promjene zajedno!“. Otvoren je za nevladine organizacije, učitelje, trenere, vlade i pojedince i poziva svakoga od nas da odigramo svoju ulogu globalnih građana i pridonesemo održivijem i pravednijem svijetu.Tjedan međunarodno koordinira Centar Sjever-Jug Vijeća Europe, a više informacija možete vidjeti ovdje.

Globalno obrazovanje nam omogućuje - kao globalnim građanima i učenicima - da razumijemo svjetska pitanja i pruža nam znanja, izgrađuje vještine, vrijednosti i stavove potrebne za suočavanje s  globalnim izazovima i njihovo rješavanje. Ono između ostalog unosi komponente kulture, umjetnosti i etike u obrazovne sustave koji su prečesto podređeni zahtjevima nacionalnog ili međunarodnog tržišta rada.

‘’Nije dovoljno da obrazovanje ‘proizvede’ osobe koje znaju čitati, pisati i računati. Obrazovanje mora u potpunosti preuzeti svoju središnju ulogu u pomaganju ljudima da stvore pravednija, mirnija, tolerantna i inkluzivna društva.’’ Global citizenship and Multimedia - Guidelines for Teachers and Educators

 

Tijekom Tjedna globalnog obrazovanja, organizacije civilnog društva, organizacije mladih, lokalne i regionalne samouprave, vjerske organizacije i drugi akteri okupljaju se kako bi podigli svijest o značaju suradnje i solidarnosti za zaštitu našeg svijeta i budućnosti kroz brojne aktivnosti: debate uživo i online razgovore, festivale kratkog filma, natjecanja u plakatima, predavanja, radionice, kampanje na društvenim mrežama i još mnogo toga.

Što to sve znači za vas/nas? Ako imate ideju o nekoj aktivnosti globalnog obrazovanja koju biste željeli provesti, Tjedan je idealna prilika za to jer ćete se time pridružit velikom broju kolegica i kolega iz cijelog svijeta i zajedno naglasiti važnost ovih tema. Svi su pozvani da se pridruže i doprinesu!  Ako niste sigurni jesu li vaše aktivnosti pogodne za Tjedan, kontaktirate nas i/ili zavirite u Global Education Week toolkit dostupan ovdje.

Ako ste zainteresirani za prijavu aktivnosti, javite se putem ovog obrasca. Prijave primamo do 7. studenog!
Ako imate pitanja vezano uz #GEW22 pišite na lana.jurman@cms.hr!

Za inspiraciju pogledajte kratke intervjue osoba koje se već godinama bave globalnim obrazovanjem u različitim insitucijama i zemljama, a koji su dostupni iza sljedećih linkova (imaju i hrvatske titlove, samo ih uključite u alatnoj traci).

 


 

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.