Nova publikacija Centra za mirovne studije - Materijal za obrazovne radnice_ke “Društvena i ekonomska pravednost”

Large_prirucnik_drustvenaiekonomskapravednost_n

Centar za mirovne studije u suradnji s partnerskim udrugama i studenticama programa Mirovni studiji pripremio je i objavio publikaciju u području održivog razvoja sa naglaskom na socijalna i ekonomska prava. Materijal je namijenjen obrazovnim radnicama_ma s namjerom inspiriranja i poticanja veće prisutnosti ovih tema u radu s učenicama_ima.

Sadržaj je usmjeren na informiranje i izgradnju kompetencija obrazovnih radnika_ca u području socijalnih i ekonomskih ljudskih prava i pravednosti, a u okviru Ciljeva održivog razvoja. Daje ideje kako tematizirati održivost, društvenu i ekonomsku pravednost i jednakost te se pripremiti za obradu ekonomske i ljudsko pravne dimenzije GOO-a odnosno povezivanje sadržaja održivog razvoja, ekonomije i ljudskih prava. Sadrži tekstove o pojedinim pojmovima, područjima i temama te primjere za rad s učenicima – kroz nastavu, izvannastavne i projektne aktivnosti.

Na usmjerenost ovim temama potakla nas je njihova aktualnost kao i važnost i hitnost rješavanja problema s kojima se susreće čovječanstvo. Vjerujemo da obrazovanje ne može funkcionirati izvan konteksta pa smo smatrali važnim potaknuti obrazovne radnice/ke na promišljanje i uvrštavanje ovih sadržaja u svoj rad u školi, jer ovi sadržaji odgovaraju na mnoge učenicima zanimljive i aktualne teme današnjice i stoga im obrada u nastavi može pomoći u razumijevanju svijeta oko njih i lakše snalaženje. U ovim vremenima višestrukih kriza (ekoloških, ekonomskih, energetskih, migracijskih, zdravstvenih, prehrambenih, ratnih …) postoji velika potreba za sagledavanjem konteksta (globalnog i lokalnog) u kojem živimo te suočavanjem s problemima i usmjerenošću na njihovo rješavanje. Kroz obrazovni sustav može se pripremati buduće građane na savjesno, solidarno i odgovorno ponašanje i djelovanje te aktivan doprinos konstruktivnim rješenjima za sadašnjost i budućnost.

Ova publikacija izrađena je kao prateći materijal seminara za obrazovne radnice/ke naziva „Društvena i ekonomska pravednost“, zamišljenog kao podrška onima koji provode neki oblik građanskog odgoja i obrazovanja (GOO) ili u nastavi obrađuju područje održivog razvoja (OR). Publikacija je također pogodna i za inspiriranje predmetnih nastavnika_ca Prirode i društva, Geografije, Sociologije, Etike, Biologije, Zemljopisa, Politike i gospodarstva, Hrvatskog i drugih jezika i književnosti te Povijesti.

Želimo zahvaliti svim suradnicama koje su doprinijele izradi ovog materijala - projektnim partnerima te studenticama programa Mirovni studiji koje su radile u mentorskoj grupi pod vodstvom Lovorke Bačić. To su: Barbara Čirjak, Iva Baraba, Maja Mlinarec, Abra Penezić, Petra Požgaj, Sanja Albaneže i Sanja Duvnjak.

Publikaciju možete preuzeti ovdje:

Publikacija je izrađena u okviru projekta “PRAVA U PRAKSI” kroz financijsku podršku Fonda za aktivno građanstvo, a koji provodimo zajedno s Kućom ljudskih prava Zagreb, Bazom za radničku inicijativu i demokratizaciju, Institutom za političku ekologiju i Pravom na grad. Publikaciju sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Projekt PRAVA U PRAKSI – Participacijom i suradnjom do kvalitetnih politika zaštite socio-ekonomskih prava je podržan je kroz Fond za aktivno građanstvo s 149.173 € financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP i Norveških grantova.

 

 

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.