CMS daje podršku provedbi građanskog odgoja u Zagrebu

Large_goo

Centar za mirovne studije i ove godine je održao seminare za obrazovne radnice_ke koje će provoditi program ZAG – Zajednica aktivnih građana kao izvannastavnu aktivnost.

Motivirana grupa obrazovnih radnica_ka primila se posla i sada su u zadnjim pripremama za provedbu ZAG-a u svojim školama. Drago nam je da smo podržali njihovo stručno usavršavanje u ovom interdisciplinarnom području, a još nam u ovoj godini slijedi mentorski rad sa školama kao vid podrške u kvalitetnoj pripremi i provedbi ZAG-a.

Nadamo se da će program ZAG zaživjeti te kvalitetno, sustavno i dugoročno graditi građansku kompetenciju učenica_ka odnosno pripremati ih za život u složenom svijetu sa sve više izazova: da će im pomoći uočavati probleme, naučiti kome se obratiti u traženju rješenja, pomoći graditi kvalitetne odnose, demokratične zajednice i društvo, da će usvojiti vještine kritičkog promišljanja te ih ohrabiti da budu solidarni i zauzmu se za slabije.

 

Grad Zagreb od prošle godine svojim školama nudi mogućnost obrazovanja učenika_ca u području građanskog odgoja i obrazovanja kroz izvannastavnu aktivnost. Stručna skupina je 2022. izradila kurikulum ovog novog programa imena ZAG te je Grad objavio natječaj za edukacijski program za obrazovne radnice, a koji se temelji na ovom kurikulumu. CMS je, u suradnji sa udrugama Forum za slobodu odgoja, Hrvatsko debatno društvo, Gong, Zelena akcija i Dugine obitelji, razvio edukacijski program i prijavio na natječaj za pružanje pripremnih seminara za nastavnike_ce te je prošle i ove godine sudjelovao u ciklusu seminara za 3 grupe obrazovnih radnica_ka.

CMS je proveo seminare Ljudska prava i slobode kao vrijednosti odnosa u zajednici te Strategije učenja i poučavanja, a drugi seminari koje su provodile partnertske organizacije bili su: Odlučivanje i važnost djelovanja u demokraciji, Zajednice različitih, Zajednice u kontekstu održivosti te Javno dobro, društvene karakteristike i akteri u zajednici.

Do sada je u dvije godine edukacijama obuhvaćeno 82 obrazovnih radnica/ka iz 60 škola. Očekujemo da će ovaj program postati redovni dio ponude zagrebačkih škola te da će Grad trajno pružati podršku školama i pratiti razvoj i učinke ZAG-a.

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.