[Svjetski dan izbjeglica] Hrvatska treba poštivati Konvenciju o pravima djeteta

Large_markov_trg_presica_shadow_game_i_cms

Centar za mirovne studije uz redateljicu i protagoniste filma „Igra sjenki“ održali su danas na Svjetski dan izbjeglica na Markovu trgu u Zagrebu konferenciju za medije na kojoj su upozorili na važnost poštivanja Konvencije o pravima djeteta i zaštite djece izbjeglica koja sama prolaze težak put kako bi došla do Europske unije i zatražila azil.

Sajid Khan iz Afganistana koji je kao petnaestogodišnjak bez roditeljske pratnje prošao tisuće kilometara u bijegu do sigurnosti, krozu Hrvatsku je pokušao prijeći pet puta. Danas je azilant u Belgiji gdje završava školu i progovovara o svom iskustvu kako bi pomogao drugoj djeci koja su danas u istom nesigurnom položaju kojem je on nekoć bio: „trebalo mi je dvije godine da dođem do zemlje koja me je primila, Hrvatska je više puta odbila moj zahtjev za azil i nezakonito me protjerala. Spavao sam na otvorenom, u snijegu, prolazio kroz minska polja. Uz mene su putovala djeca koja su bila još i mlađa i zbog sve te djece koja su i danas na putu, danas ovdje govorim“.

Sličnu sudbinu imao je i Jano koji je s mlađim bratom Shirom putovao iz Sirijskog Kurdistana: „kroz Hrvatsku sam pokušao proći 12 puta, brutalno policijsko nasilje hrvatske granične policije odvojilo me je od brata. Ne razumijem zašto je policija toliko brutalna prema nama, zašto nas muči…“ ističe Jano, koji je dobio azil u Nizozemskoj, gdje danas živi s mlađim bratom.

„Nasilje nad djecom na granicama Europe je nedopustivo“, poručila je Eefje Blankevoort, redateljica filma “Igra sjenki” koja je četiri godine pratila desetoro djece u njihovom pokušaju dolaska do Europske unije, te dodaje kako je puka sreća da su sva djeca koju su pratili preživjela. Zbog svih ljudskih priča kojima je svjedočila pokrenula je i peticiju koju su prošlog tjedna predali Europskom parlamentu i Europskoj komisiji, kojom traže poštivanje prava djece, odnosno Konvencije o pravima djeteta. Peticija traži od europskih institucija da omogući djeci podnošenje zahtjeva za azil na siguran način te mogućnost da zahtjev za azil podnesu u rubnim državama EU te nakon toga budu sigurno prevedena u druge zemlje, kako ne bi morala sama nastaviti opasno putovanje. Azilni postupak mora uzeti u obzir djecu, te više pažnje treba posvetiti suočavanju s traumom i bržem spajanju obitelji, stoji u peticiji.

Peticiju i film podržao je i Centar za mirovne studije koji danas organizira besplatnu projekciju filma „Igra sjenki“ u 21:30 na Ljetnoj pozornici Tuškanac u Zagrebu. 

Sara Kekuš iz Centra za mirovne studije podsjeća kako su građani Hrvatske više puta pokazali solidarnost prema izbjeglicama, ali da politike Republike Hrvatske često čine upravo suprotno, i to prema najranjivijima – djeci bez pratnje – kršeći njihova prava i nasiljem na granicama, ali i neadekvatnim politikama za djecu zbjeglice bez pratnje koja se nalaze u Hrvatskoj. O tome danas govori i tribina “Djeca bez pratnje u Hrvatskoj” koja se održava u 17 sati u Kulturno informativnom centru (KIC) u Zagrebu.

„Svjetski dan izbjeglica podsjetnik je svima nama da naše društvo možemo činiti solidarnijim, otvorenijim i uključivijim“, zaključuje Sara Kekuš iz Centra za mirovne studije.

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.