Poziv na uključivanje u program interkulturna medijacija

Large_1901

Pozivamo zainteresirane da se do 23. ožujka prijave za sudjelovanje u obrazovnom programu Interkulturna medijacija.

Program je namijenjen osobama koje rade u interkulturnom okruženju, svakodnevno su  posrednici među različitim kulturama: između pojedinaca, pojedinaca i grupa, pojedinaca i sustava, među grupama: socijalnim radnicima, učiteljima, nastavnicima, stručnim suradnicima i drugom školskom osoblju, volonterima i zaposlenima u organizacijama civilnog društva, prevoditeljima.

Interkulturna medijacija je društveno usmjeren program čiji je cilj graditi bolje odnose u zajednici i društvu. Polazimo od ideje da je proces interkulturne medijacije posredovanje u povezivanju različitih kultura i pomaže u stvaranju uvjeta za život u pluralnim demokratskim društvima. On nije statično inzistiranje na prilagođavanju jedne kulture drugoj, već se njime otvara prostor za obostrano razumijevanje i prihvaćanje različitosti. Program omogućuje upoznavanje s mogućnostima i ograničenjima sustava, kao i osnaženost i spremnost da se ona nadilaze. Pretpostavke za kvalitetno posredovanje čine: poznavanje institucija sustava i izvaninstitucionalnih aktera,  upoznavanje različitih kultura, osvještavanje i prihvaćanje različitosti, stjecanje senzibiliteta, međusobnog povjerenja i vještina za osobni angažman i posredovanje u situacijama nerazumijevanja, nesporazuma ili sukoba.  Interkulturna medijacija nudi alate za razumijevanje i analizu različitih manifestacija kulturnih razlika, pomaže u razumijevanju i analizi sukoba, a  kroz traženje zajedničkih interesa, potreba i mogućnosti djelovanja prevenira eskalaciju sukoba u moguće nasilje.

 Program se provodi u tri dvodnevna modula u travnju i svibnju 2017. godine u Zagrebu. Predavanja su petkom od 9 – 15 i subotom od 10  – 16 sati.

Programom ojačati dvosmjeran proces gradnje interkulturnog društva: osposobiti se za gradnju osobnih, institucionalnih i sustavnih pretpostavki za stvaranje interkulturnog društva te podržati  osobe drugih kultura da sa što manje stresa i muke nastave kvalitetan život u našem društvu. Sastoji se od 36 sati teorijske i praktične nastave te omogućuje 10 sati mentorstva u praksi.

Moduli:

1.       Migracije, izbjeglištvo, diskriminacija (7. i 8. travnja)

×          Obilježja suvremenih migracija. Uzroci i posljedice migracija

×          Različitosti, predrasude,  diskriminacije

×          Postojeće integracijske politike i praksa u RH

2.       Modul: Kulturni obrasci i interkulturalnost (28. i 29. travnja)

×          Kulturni identitet

×          Etnocentrizam kulturalna usmjerenost komunikacije

×          Stilovi komunikacije

3.       Razumijevanje sukoba i posredovanje (19. i 20. svibnja)

×          Kako koristimo moć: podrška i suradnja

×          Sukobi, diskriminacija, nasilje - distinkcije

×          Medijacija

U okviru svakog modula provode se: teorijska predavanja, radionički i praktični rad.

Predavačice su stručnjakinje i praktičarke iz područja migracija, interkulturalnosti, obrazovanja:  Julija Kranjec, Emina Bužinkić, Tea Vidović,  Željka Mazzi, Petra Kremenjaš,  Lovorka Bačić i Lana Jurman.

 

Prilažemo prijavni obrazac i radujemo se vašoj prijavi!

 

Prijave pošaljite do 23.03. 2017. na prijave@cms.hr

 

Aktivnost je dio projekta "Protiv rasizma i ksenofobije: za izbjegličku i etničku jednakost" / "Racism and xenophobia: for refugee and ethnic equality" (RAX FREE) koji je financiran sredstvima Europske unije te sufinanciran sredstvima Ureda za udruge Vlade RH.

 

Foto: Freepic

 Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.