Izvještaj Border Violence Monitoring mreže o mučenju i nečovječnom postupanju na hrvatskim granicama u 2019. godini

Large_frontpagetorturebvm

Zajedno s nizom nevladinih organizacija kao što su Human Rights Watch, Are You Syrious / Centar za mirovne studije i Amnesty International, Border Violence Monitoring Network radi na dokumentiranju nezakonitih protjerivanja i policijskog nasilja duž vanjskih granica EU na zapadnom Balkanu od službenog zatvaranja rute u 2017. Premda se opsežno svjedoči o postojanju sustavnih nezakonitih protjerivanja duž hrvatske i mađarske granice sa Srbijom i Bosnom, ovo se izvješće usredotočuje na sve veće nasilje koje se u okviru hrvatskog slučaja primjenjuje nad izbjeglicama i migrantima.

Analizom podataka o nasilnim pushbackovima preko hrvatskih granica tijekom 2019. godine, izvješće pokazuje kako sustavno nasilje hrvatskih vlasti predstavlja jasne i svrhovite slučajeve mučenja ili okrutnog, nečovječnog i ponižavajućeg postupanja. Više od 80% BVMN izvještaja o slučajevima prikupljenim u 2019. godini sadržavalo je jedno ili, u većini slučajeva, više obilježja nasilja koja ukazuju ili na mučenje ili na okrutno, nečovječno i ponižavajuće postupanje. Usredotočeni na šest identificiranih obrazaca zlostavljanja i nedoličnog ponašanja hrvatskih vlasti, izvješća o slučajevima sumiraju se i analiziraju zajedno s postojećim domaćim i međunarodnim pravnim mehanizmima. Rezultat je popis sustavnih postupaka mučenja i okrutnog, nečovječnog ili ponižavajućeg postupanja u rasponu od fizičke sile (poput nasilja, zlostavljanja i nerazmjerne sile kao i zloupotrebe elektrošokera) do psihološkog nasilja, ponižavanja i prijetnji (poput prisilnih svlačenja tijekom dužeg vremenskog razdoblja ili pretjerane sile s vatrenim oružjem) do brutalnosti tijekom detencije ili transporta (poput detencije u neprimjerenim uvjetima).

S obzirom da su mučenje i okrutno, nehumano i ponižavajuće postupanje u Hrvatskoj zabranjeno prema nekoliko izvora međunarodnog i domaćeg prava koje je Hrvatska ratificirala - uključujući Europsku konvenciju o ljudskim pravima, kao i hrvatski Ustav, smatramo da hrvatske vlasti nisu ispunile svoju obvezu da se suzdrže od mučenja i zlostavljanja. Uz to, budući da postojeće optužbe nisu učinkovito istražene (istrage hrvatske pravobraniteljice opstruirane su uskraćivanjem podataka državnih službenika), hrvatske vlasti nisu ispunile pozitivne dužnosti koje su im nametnute, uključujući pokretanje učinkovitih istraga potencijalnih kršenja ljudskih prava.

Cijeli izvještaj nalazi se ovdje: https://www.borderviolence.eu/new-report-on-cases-of-torture-of-asylum-seekers-by-croatian-authorities-at-eu-external-borders/#more-14133

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.