Istraživanje "The Right to Know"

Large_untitled_design__12_

Sigurnost države igra ključnu ulogu u imigracijskim postupcima: ako strani državljanin predstavlja sigurnosnu prijetnju, odbija mu se ulazak ili boravak u bilo kojoj državi članici EU-a. 

Procjena se temelji na klasificiranim podacima, do kojih pojedinac ima pristup samo u iznimnim slučajevima. Kako time ne bi bilo povrijeđeno pravo na pošteno suđenje i pravo na učinkovit pravni lijek Sud Europske unije i Europski sud za ljudska prava uspostavili su određena jamstva koja bi zemlje Europske unije morale poštivati. Ipak, unatoč minimalnim mjerama zaštite propisanim od strane CJEU-a i ECtHR-a, nacionalne prakse variraju.

Iz tog je razloga Centar za mirovne studije sudjelovao u provedbi istraživanja pod naslovom "The Right to Know" u kojem je uspoređena usklađenost prakse država EU-a s ECtHR i CJEU standardima o nacionalnoj sigurnosti. Autorica istraživanja je Katalin Juhász iz Mađarskog Helsinškog odbora, a rezultat je međunarodne suradnje koja obuhvaća sve države EU-a osim Danske i Italije.

Cjelokupno izvješće možete pročitati ovdje ili pronaći na dnu članka.


Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.