#InformiramoMUP

Large-noimage

Ne možemo sve izbjeglice na balkanskoj ruti informirati o njihovim pravima i obvezama, ali zato možemo informirati Ministarstvo Unutarnjih Poslova (MUP) o zakonima ove zemlje.

 Informir

Vođeni MUP-ovim objašnjenjem kako provode "odvraćanja" s granice Hrvatske u BiH, svjedočanstvima ljudi koji su pokušali ući u Hrvatsku i zatražiti azil, a to im je bilo onemogućeno te snimkama koje pokazuju nasilna protjerivanja, pozivamo Vladu RH i MUP da se drže zakona, odnosno informiramo ih da je onemogućavanje traženja azila nezakonito.

Naime, prema odredbi čl. 4. st. 12. Zakona o međunarodnoj i privremenoj zaštiti, namjera za podnošenje zahtjeva za međunarodnu zaštitu je usmeno ili pismeno izražena volja državljanina treće zemlje ili osobe bez državljanstva za podnošenje zahtjeva sukladno članku 33. ovoga Zakona.

Sukladno čl. 33. st. 1. i 2. u svezi čl. 33. st. 9. i 10. Zakona o međunarodnoj i privremenoj zaštiti, nakon što izraze namjeru hrvatskoj policiji i zatraže azil, podnositelji trebaju biti registrirani u evidencijama Ministarstva unutarnjih poslova RH, najkasnije u roku od tri radna dana od dana kada je namjera izražena, a nakon čega trebaju dobiti potvrdu o registraciji sa rokom u kojem bi se morali javiti u Prihvatilište radi podnošenja zahtjeva.

Također, Zakonik o schengenskim granicama, osim što u čl. 13. propisuje da se "zaštita provodi na način koji sprečava i odvraća osobe od izbjegavanja kontrola na graničnim prijelazima" u idućem, čl. 14. isto tako propisuje sljedeće: "Državljaninu treće zemlje koji ne ispunjava uvjete ulaska utvrđene u članku 6. stavku 1. i ne spada u kategoriju osoba iz članka 6. stavka 5. zabranjuje se ulazak na državna područja država članica. Time se ne dovodi u pitanje

primjena posebnih odredbi o pravu na azil i na međunarodnu zaštitu ili na izdavanje viza za dugotrajni boravak."

Tako da, Ministarstvo Unutarnjih Poslova (MUP), #poštujtenašezakone!

#aziljesigurnost #informiramoMUP

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.