Što je važnije - osoba ili osobna?

Large_img_6591

Centar za mirovne studije i Inicijativa Dobrodošli! akcijom ispred Hrvatskog sabora upozorili su danas na najnovije izmjene Zakona o strancima, kojima se pokušaj pomaganja strancima u boravku, tranzitu i nezakonitom prelasku granice uvodi kao kažnjivo djelo.

Na taj bi način građani i građanke koji pokušaju pomoći nepoznatoj osobi u potrebi, riskirali kaznu. Iako je nakon provedene javne rasprave Ministarstvo unutarnjih poslova, koje je predlagatelj izmjena, unijelo iznimke koje neće biti smatrane pomaganjem koje je kažnjivo, ipak je ostao prostor za interpretaciju. Smatramo da pomaganje koje ne rezultira nikakvom materijalnom ili financijskom koristi za pomagača, nego je vođeno moralnim i humanitarnim principom, u situacijama zaštite života ili integriteta osobe koja nezakonito prelazi granicu ili boravi u Hrvatskoj, ne smije biti kažnjivo, a ne samo na spašavanje života, sprječavanje ozljeđivanja, pružanje hitne medicinske pomoći te pružanje humanitarne pomoći sukladno posebnom propisu.

Potrebno je prevenirati sve situacije u kojima je nejasno krši li zakon građanin koji kupi sendvič osobi koja mu na ulici kaže da je gladna, autom je poveze do liječnika ili se takvo djelovanje može podvesti pod neku od iznimaka.

 

Pozivamo Ministarstvo unutarnjih poslova da u Zakon o strancima uvrsti i izmjene kojima je nedvojbeno da pomaganje ljudima u potrebi nije kažnjivo, te Hrvatski sabor da donese zakon koji će jamčiti da nitko neće biti kažnjen jer je pomogao ili pokušao pomoći osobi, a da prije toga nije tražio identifikaciju i dozvolu boravka.

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.