Kako uložiti prigovor savjesti na vojnu pričuvu / vojnu vježbu?

Large_vojska

Dobili ste poziv na vojnu vježbu ili u vojnu pričuvu? Evo što vam je činiti!

1.Što je vojna pričuva?

Nakon što si odslužio vojni rok MORH te je automatski stavio u bazu tzv. vojne pričuve. Svi muški građani koji su u vojnoj pričuvi vojni su obveznici do navršenih 55 godina života. MORH ima pravo vojne obveznike pozivati na vojne vježbe.

1a. Nisam služio vojni rok već civilnu službu, tj. već sam uložio prigovor savjesti ranije. Da li sam i ja u vojnoj pričuvi i da li me MORH može pozvati na vojne vježbe?

Ne. Ako si bio u civilnoj službi (tj. uložio si prigovor savjesti na vojni rok kada je isti bio obavezan za sve) onda se vodiš u evidenciji tzv. civilnih pričuvnika i obavezan si se odazvati samo na pozive civilne zaštite kojima ne upravlja MORH. Ako te MORH pozove na dodjelu ratnog rasporeda ili na vojnu vježbu kao civilnog pričuvnika, odmah nam to javi jer je to teži oblik kršenja zakona.

 

2.Što znači poziv na „dodjelu ratnog rasporeda“ od strane MORH-a?

Dodjela ratnog rasporeda je u stvari revizija vojne pričuve. MORH je od ove godine odlučio revidirati bazu vojne pričuve te šalje pozive građanima da vidi s kojom pričuvom uopće raspolaže te razvrstava građane u razne vojne rodove.

 

3.Da li je moguć prigovor savjesti na vojnu pričuvu /vojnu vježbu?

Da. Prigovor savjesti se ne odnosi samo na vojni rok, već i na bilo koje sudjelovanje u oružanim snagama ili vođenja u vojnim evidencijama. Dakle, možete uložiti pravo na vojnu pričuvu. Time ste automatski uložili i prigovor savjesti na vojnu vježbu.

 

4.Koji zakoni RH mi jamče pravo na prigovor savjesti?

Ustav RH čl. 47, Zakon o civilnoj službi čl. 6 i Zakon o obrani čl. 24.

 

5.Kada mogu uložiti prigovor savjesti na vojnu pričuvu /dodjelu ratnog rasporeda/vojnu vježbu?

Prigovor savjesti možete uložiti u bilo kojem trenutku. Prije nego vam stigne poziv za „dodjelu ratnog rasporeda“ ili za vojnu vježbu ili nakon što vam stigne poziv. Prigovor savjesti možete uložiti i za vrijeme vojne vježbe.

 

6.Kako i gdje ulažem prigovor savjesti?

Nažalost MORH krši zakone i nije osigurao proceduru ulaganja prigovora savjesti na vojnu pričuvu. CMS intenzivno pokušava natjerati MORH da to učini. U međuvremenu mi preporučujemo građanima da popune Zahtjev za prigovor savjesti i isti predaju matičnom uredu za obranu. Preporučujemo da napravite i kopiju zahtjeva te da vam Ured za obranu ovjeri kopiju kako bi imali dokaz da ste predali zahtjev.

6.a Mogu li izjavu za prigovor savjesti poslati poštom?

Mi preporučujemo da odeš osobno do Ureda za obranu. Ako je to nemoguće, možeš poslati i poštom, preporučeno i s povratnicom, kako bi imao dokaz da si izjavio prigovor savjesti.

 

7.Da li moram obrazložiti zašto sam protiv sudjelovanja u radu oružanih snaga?

Ne. Dovoljno je samo navesti da se prigovor savjesti ulaže iz moralnih i/ili vjerskih razloga.

 

8.Tko odlučuje o mojem zahtjevu za prigovor savjesti?

O zahtjevu bi trebalo odlučiti Povjerenstvo za civilnu službu pri Ministarstvu demografije, obitelji, mladih i socijalne politike. Nažalost to Povjerenstvo nije osnovano. CMS intenzivno zagovara za žurno osnivanje povjerenstva budući da Ministarstvo ne osnivanjem Povjerenstva krši Zakon o civilnoj službi.

 

9.Može li me MORH pozvati na vojnu vježbu iako sam uložio prigovor savjesti?

Sukladno zakonu, ne. MORH bi tada prekršio Ustav RH kao i Zakon o obrani. Iako imamo informaciju da MORH interpretira da vas i dalje mogu pozvati sve dok se ne osnuje Povjerenstvo za civilnu službu. 

 

10.Znate li za slučaj da je netko uložio prigovor savjesti ali je ipak bio pozvan na vojnu vježbu ili su protiv njega bile pokrenute stegovne mjere jer se nije odazvao na vojnu vježbu?

CMS za sada nije zaprimio niti jedan takav slučaj. U slučaju da se to dogodi ŽURNO nam javite!

 

11.Što ako mi djelatnik Ureda za obranu tvrdi da nemam pravo na prigovor savjesti ili mi prijeti nekim stegovnim mjerama?

Podsjetite djelatnika na članke zakona koji vas štite (vidi pitanje 4) a ako i dalje prijeti ili odbija primiti vaš zahtjev svakako nam dojavite o kojem Uredu za obranu je riječ. Mi nakon takve dojave direktno kontaktiramo Ured za obranu i razmatramo podizanje zakonskih tužbi. Također možemo izvijestiti MORH o nezakonitom postupanju njihovih djelatnika.

 

12.Što ako Ured za obranu ne želi zaprimiti moj zahtjev za prigovor savjesti?

Osim mjera koje možete poduzeti iz prethodnog pitanja, vaš zahtjev možete onda predati i na glavni urudžbeni ured u zgradi u kojoj se nalazi Ured za obranu (obično su to tzv. Područni uredi). Ako ne postoji glavna pisarnica, vaš zahtjev pošaljite preporučeno poštom s povratnicom na adresu matičnog Ureda za obranu. Svakako nam javite ako Ured za obranu ne želi primiti tvoj zahtjev.

 

13.Ako uložim prigovor savjesti, vodi li me MORH i dalje u nekoj od svojih evidencija?

Ne. Sukladno Zakonu o civilnoj službi tebe se uvrštava u evidenciju tzv. civilnih pričuvnika koju vodi Ministarstvo nadležno za poslove socijalne zaštite. Tada postaješ obveznik civilne zaštite koju vodu Državni ured za zaštitu i spašavanje. Obavezan si odazivati se na vježbe civilne zaštite. Nažalost, taj sustav je dosta zapušten u RH i do danas znamo da je bio samo jedan pokušaj poziva  za smotru civilne zaštite u gradu Zagrebu.

 

14.Kako ja mogu pomoći drugima oko prigovora savjesti?

Proslijedi ove informacije svima zainteresiranima. Postoji i interes medija da razgovara s prigovaračima savjesti kako bi osvijestili javnost o pravu na prigovor savjesti. Javi nam se ako si raspoložen za medijske izjave!

 Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.