Informacije o pravu na prigovor savjesti na obavezno služenje vojnog roka

Large_ocifao0

Ministarstvo obrane Republike Hrvatske objavilo je Poziv za uvođenje u vojnu evidenciju u 2017. godini kojim se pozivaju mlade osobe da im se jave za upis u vojnu evidenciju.  Stoga, Centar za mirovne studije i građanska inicijativa „Ne vojnom roku – Hrvatska zna bolje!“  pozivaju građane RH koji su zakonski primorani odazvati se na upis u vojnu evidenciju, da tom prilikom ulože prigovor savjesti na vojnu službu. Imate pitanja? Evo odgovor!

Što znači Poziv za uvođenje u vojnu evidenciju kojega je objavio MORH u ožujku 2017-te?

Ovaj Poziv nalaže svim muškim osobama rođenima 1999. godine i starijih godišta, koji do sada nisu uvedeni u vojnu evidenciju da se moraju uvesti u vojnu evidenciju. Uvođenjem u vojnu evidenciju MORH prikuplja bazu podataka o vojnim obveznicima. U slučaju aktivacije obaveznog vojnog roka, MORH će iz te baze pozivati građane na služenje vojnog roka.

Je li u RH ponovno reaktiviran obavezni vojni rok?

Obavezni vojni rok još uvijek nije ponovno aktiviran. Prema nekim najavama iz Vlade to će se dogoditi 2019. godine. Konačna odluka još nije donesena, ali svi dosadašnji potezi Vlade upućuju na to da će se vojni rok re-aktivirati. Tu odluku će morati donijeti Hrvatski sabor koji će morati izmijeniti pojedine Zakone da bi ta odluka stupila na snagu.

Što ako ne želim služiti vojni rok?

Svaki građanin i građanka RH ima pravo odbiti služiti vojni rok. To pravo nam je zajamčeno čl. 47 Ustava RH:

„Dopušten je prigovor savjesti onima koji poradi svojih vjerskih ili moralnih nazora nisu pripravni sudjelovati u obavljanju vojničkih dužnosti u oružanim snagama. Te su osobe obvezane ispunjavati druge dužnosti određene zakonom.“

Zbog tog članka država je dužna osigurati civilnu službu za sve one koji ne žele služiti vojni rok. U Hrvatskoj, ako dođe do reaktivacije vojnog roka, morati će se reaktivirati i civilna služba.

Kako i kada mogu uložiti prigovor savjesti ?

Prigovor savjesti se ulaže jednostavnom pisanom izjavom koju predate nadležnom područnom odsjeku  za poslove obrane prema mjestu prebivališta.

Prigovor savjesti može se uložiti:

  • Prilikom novačenja - postupak određivanja roda ili struke novaka (novačenje nije trenutno na snazi. Ono se aktivira sa vojnim rokom)
  • Za vrijeme služenja vojnog roka
  • Tijekom obaveze služenja u pričuvnom sastavu

Prilikom upisa u vojnu evidenciju formalno se ne ulaže prigovor savjesti, ali se već tada može izraziti namjera za prigovor savjesti.

Moram li detaljno obrazlagati moje moralne ili vjerske razloge zbog kojih ne želim služiti vojni rok?

Ne.  Nitko nema pravo ulaziti u moralne ili vjerske razloge i procjenjivati jesu li oni "u redu" ili nisu.

Tko odlučuje o mojem zahtjevu za civilnu službu?

O zahtjevu odlučuje Povjerenstvo za civilnu službu. Problem je da Povjerenstvo nije ponovno oformljeno. Naša organizacija radi na tome da se ono oformi. Prema Zakonu o civilnoj službi Povjerenstvo mora imenovati ministrica nadležna za poslovne socijalne skrbi.

Jesu li službenici koji rade u područnim odsjecima za poslove obrane dužni informirati me o mom pravu na prigovor savjesti?

Da. Sukladno trenutnom zakonodavstvu Nadležni ured za obranu dužan je novaka prilikom upisa u vojnu evidenciju pisanim putem cjelovito upoznati s njegovim ustavnim i zakonskim pravima, pa tako i pravom na temelju kojega se može podnijeti prigovor savjesti i zahtjev za civilnu službu.

Ako imate iskustvo da vas se nije informiralo pisanim putem (u obliku letka, brošure ili sl) tada nam se javite da upozorimo MORH na povrede zakona.

Ima li smisla uložiti prigovor savjesti ako vojni rok nije aktiviran?

Ako su tvoja vjerska ili moralna uvjerenja protiv služenja u oružanim snagama onda je dobro odmah se pozvati na prigovor savjesti. Iako vojni rok još nije aktiviran, ulaskom u vojnu evidenciju, nakon aktivacije vojnog roka, možeš biti pozvan na služenje vojnog roka. Prema Zakonu o civilnoj službi prigovor savjesti se formalno ulaže nakon faze novačenja (to je faza nakon upisa u vojnu evidenciju i trenutno nije na snazi). Ali nitko ti ne brani izraziti namjeru za prigovor savjesti već prilikom upisa u vojnu evidenciju.

Mogu li se ne odazvati uvođenju u vojnu evidenciju?

Uvođenje u vojnu evidenciju je zakonska obaveza sukladno Zakonu o obrani čl. 20 i 21. Ako se osoba ne odazove na upis može ju se terititi za prekršaj u iznosu od 1.000 do 5.000 kn (čl. 119.). Zakonski, prigovor savjesti nije moguće uložiti na sam upis u vojnu evidenciju. Ipak, pojedini građani smatraju da je već sam upis u vojnu evidenciju povreda njihovog prava na prigovor savjesti. U ovom trenutku tim građanima ostaje jedino građanski neposluh.

Za one koji žele znati više preporučamo da pročitaju Zakon o civilnoj službi.

Ako imate dodatnih pitanja ili pritužbi oko osporavanja ili ometanja Vašeg prava na prigovor savjesti javite nam se na cms@cms.hr ili na nevojnomroku@gmail.com

 

Foto: Freepik


Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.