[2023] Kako uložiti prigovor savjesti na vojnu pričuvu / vojnu vježbu?

Large_large_hina_morh

Kako je objavljeno na web stranici Ministarstva obrane Republike Hrvatske, tijekom travnja i svibnja 2023. godine provodit će se redovno obvezno godišnje uvođenje u vojnu evidenciju vojnih obveznika na području Republike Hrvatske. U vojnu evidenciju upisivat će se vojni obveznici, muške osobe, hrvatski državljani rođeni 2005. godine i starijih godišta koji nisu uvedeni u tu evidenciju.

Ponukani brojnim pozivima zabrinutih građana objavljujemo ključne informacije koje su potrebne za ulaganje prigovora savjesti o kojem smo govorili već ranijih godina (pročitati ovdje). Kroz razgovor s građanima koji su u ovom razdoblju uložili prigovor savjesti, a i s kaznenim sudom te MORH-om ustanovili smo kako je došlo do sljedećih promjena:
Uz obavezni PZC obrazac nije potrebno priložiti fotografiju 28x32 mm niti "potvrdu o nekažnjavanju za kaznena djela uporabom oružja ili uporabom sile".
 
Naime, iako je u PRAVILNIKU O NAČINU VOĐENJA OČEVIDNIKA I EVIDENCIJE O OBVEZNICIMA CIVILNE SLUŽBE TE OBRASCU I SADRŽAJU ISKAZNICE CIVILNE SLUŽBE (NN 84/2003) u prilogu 1 (Obrazac PZC) na samom dnu navedeno kako su sastavni dio obrasca fotografija i navedena potvrda o nekažnjavanju, građani i služba MORH-a rekli su nam kako to nije potrebno, već samo ispuniti PZC obrazac i predati potvrdu o neposjedovanju oružja.
 
Nadalje navedena "potvrda o nekažnjavanju za kaznena djela uporabom oružja ili uporabom sile" ne može se ishoditi. Ona se odnosi na Potvrdu/uvjerenje iz kaznene evidencije koju izdaje Ministarstvo pravosuđa i uprave, kojom se dokazuje da niste pravomoćno osuđivani za kaznena djela. Osoba ima pravo tražiti podatke iz kaznene evidencije za sebe isključivo ako su joj ti podaci potrebni radi ostvarivanja nekog prava u inozemstvu ili u međunarodnoj organizaciji. Tu potvrdu/uvjerenje ne treba miješati s uvjerenjem da se ne vodi kazneni postupak koje izdaju Općinski sudovi, a kojim se dokazuje da se protiv osobe koja je podnijela zahtjev za izdavanjem uvjerenja ne vodi kazneni postupak za kaznena djela koja se progone po službenoj dužnosti, odnosno da u Republici Hrvatskoj nije doneseno pravomoćno rješenje o provođenju istrage, ne postoji potvrđena optužnica, nije donesena presuda o izdavanju kaznenog naloga odnosno da nije donesena nepravomoćna presuda (a može se ishoditi na Općinskom sudu i/ili preko sustava e-građani).
 
 
Ono što građani trebaju priložiti su:

- ispunjeni PZC obrazac (bez slike i "potvrde o nekažnjavanju")
- potvrda Ministarstva unutarnjih poslova o neposjedovanju oružja

Također podsjećamo kako:

- prigovor savjesti možete uložiti u bilo kojem trenutku (prije, za vrijeme ili poslije poziva na vojni raspored/vježbe/i sl.).
- prigovor savjesti trebate odnijeti u područni odsjek za poslove obrane (tj. onaj odsjek odakle ti je stigao poziv)
- zatraži vlastiti urudžbirani primjerak ili potvrdu o primitku kako bi imao dokaz o predaji zahtjeva
- dokumentaciju možete poslati i poštom, no u tom slučaju obavezno preporučeno s povratnicom

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.